Смятам, че Виктор Орбан готви държавата си за излизане от

...
Смятам, че Виктор Орбан готви държавата си за излизане от
Коментари Харесай

Ще напусне ли Унгария ЕС? А други след нея?

Смятам, че Виктор Орбан готви страната си за излизане от Европейския съюз. Ако не, то той играе рискова игра на покер с ръководещите в Брюксел. 

По-рано тази седмица унгарският вестник " Магяр Незмет " пусна публикация със заглавие " Време е да приказваме за " Унгзит ". Това е съществено развиване, защото това издание импровизирано се смята за " представител " на държавното управление на Орбан.

Миналия месец вестникът разгласи, че " времето е пристигнало, в този момент през юли 2021, да обмислим съществено опцията за нашето отдръпване от съюз на нациите с хиляди кървящи рани, показващ имперски признаци и заплашващ извънредно надменно източно и централноевропейските страни ".

Според изданието е разполагаем и конфликт сред Западните и Източните европейски полезности. В коментар " Магяр Нмезет " "...пътищата ни се разделят със Запада... който чупи обичайните християнски морал и полезности. Вместо това те целят да произведат космополитна, безлична международна общественост, основана на разюздано самоунищожаване на индивида... който ние, унгарците, поляците и централните и източноевропейски нации ценим като наша културна и религиозна основа ".

Прочитайки това изпаднах в Дежа ву от Брекзит. Още през 2010 година, Daily Express, бе първият вестник във Англия, който се разгласи в поддръжка на излизнето на страната от Европейски Съюз.

Тогава вестникът разгласи, че " от този ден насам нашата сила ще е ориентирана към това да продължаваме идеята на тези, които считат, че Англия ще е по-добре отвън съюза. След толкоз доста години, прекарани като жертва на брюкселски обири, тормоз, свръхрегулация и вмешателство, времето пристигна за великобританците да си завоюват назад страната и да възстановят легитимността и отговорността на техния политически развой "

За да получим малко вероятност за това изречение, би трябвало да отбележем, че това е първото такова изявление във великобритански вестник, което е било на страната на това страната да се отдели от Европейския съюз, от референдума през 1975 година насам. Изведнъж това да си " за " нещо, което след това се трансформира в Брекзит, към този момент не беше " бръщолевения на политически мухи ", а се трансформира в мейнстрийм концепция. Всъщност смелото решение на Daily Express да разгласява такава вест е едно от най-важните събития по дългия и скалист път към Брекзит през 2016 година

Сега историята се повтаря в Унгария. Не може да бъде съвпадане, че най-масовият маджарски вестник в този момент задава въпроса дали страната би трябвало да остане като член на блока. Особено когато става въпрос за издание, което е близо до ръководещите. Това идва непосредствено от наръчника за Брекзит.

И наподобява и Брюксел стартира да се разсънва за обстоятелството, че по всичко проличава, че Унгария съществено се замисля да излезе през вратата. Вчера бе оповестено, че Европейската комисия е пропуснала крайния период, в който може да наложи финансови санкции над Унгария за това, че не е съгласна с " полезностите " на блока. Това безспорно ще провокира междуинституционален спор в европейската столица, защото Европейският парламент настоя страната на Орбан да бъде осъдена. Нищо чудно няма да има в случай че разногласието се придвижи в Европейския съд, защото Екологичен потенциал е уверен в желанието си да " накаже " Унгария поради позицията по отношение на правата на LGBTQ придвижването.

Но фактът, че Европейската комисия, която не е обвързана с обществените отзиви по този начин както Парламентът, не е подготвена да разгласи наказания над Унгария, е доста осведомителен. Докато Европейски Съюз нямаше самообладание да накаже Полша, може би тъй като бе уверен, че държавното управление ще отстъпи, в този момент наподобява третира Орбан доста по-меко. Може би най-сетне лампите в Брюксел са светнали и някой там е осъзнал, че да вкара финансови наказания над Унгария ще е ход, от който изгода ще има само Орбан.

Може да се каже, че той играе рискова игра. Но това е по този начин, единствено в случай че предположим, че той фактически желае да остане в Европейския съюз. А това не е доста безапелационно. Предполагам, че Орбан деликатно подхожда към възможен " Унгзит ", " проверявайки какъв брой е топла водата ". Ако температурата й е допустима, той ще скочи непосредствено в басейна. Това може да се окаже искрата, която да възпламени рецесия в Европейския съюз, по-лоша от Брекзит. 

Англия в никакъв случай не е била удобен член на Европейски Съюз. Винаги е била неуверена да бъде сътрудник, в никакъв случай не е била другар,което направи развода неминуем.

Унгария обаче е безусловно друга обстановка, защото тя е клиент на броячите на зърна в Брюксел. Тя разчита и се радва на европейските фондове, за разлика от Англия, която изпращаше пари на Брюксел като невидяла. Накрая обаче Унгария може да реши, че парите не са всичко, а обичайните полезности са по-важни. 

И когато и в случай че това стане, бих се обзаложил, че и други източноевропейски страни ще последват, защото към този момент се усеща растящото напрежение против непрекъснато растящия Западен диктаторски демократизъм.

*Коментарът е на  – историк, създател на книги и някогашен политик. Той бе член на Европейския парламент сред 2009 и 2019 година и бе един от най-видните поддръжници на Брекзит. 

Превод: Георги Русчев, 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР