Смятам, че трябва да говорим първо за проблемите в страната

...
Смятам, че трябва да говорим първо за проблемите в страната
Коментари Харесай

Проф. Атанас Щерев: Когато са обединени, българите правят героизъм, но днес това го няма

Смятам, че би трябвало да приказваме първо за проблемите в страната и да търсим решения. Защото Филип Димитров преди време сподели " тази страна " и ние продължаваме да го използваме. А тя е нашата страна. Тя е страна, която на никой различен не е нужна и никой различен не се интересува. Затова ние сме тези, които би трябвало да се замислим какво вършим. Това съобщи един от най-известните акушер-гинеколози в България, считан за татко на ин витрото у нас, проф. Атанас Щерев, който бе четвъртият посетител, застанал пред публиката на четвъртото издание на He`s the Man.

Традиционното събитие на Dir.bg събра шестима известни мъже на сцената на Sofia Live Club, по чиито стъпки бихме тръгнали, с цел да следваме техния образец по пътя към триумфа. 

Атанас Щерев обаче стартира с думите, че преди да приказва за своя триумф, желае да направи една забележка.

" Първото, което би трябвало да се направи в тази страна е промяна в образованието. Защото то е в основата на триумфа във всяка страна ", безапелационен бе професорът. 

Той означи, че в персонален проект е имал невероятен шанс в живота, тъй като е попаднал на невероятни учители, които са били невероятни хора.

" За мен триумфът е, че хората, с които работя, са сполучливи. Моите деца и внуци са сполучливи. И най-големият триумф и благосъстояние на един човек е образованието на неговите деца и внуци. Хората, с които работя, са професори и доценти, които се изявяват на международни конгреси и конгреси. Които разгласяват в профилирани издания разнообразни проучвания, които са представени стотици пъти, а това е огромен триумф ", добави 77-годишният доктор. 

 Снимка: BulFoto

По думите на проф. Щерев няма неприятни деца, има неприятни родители и неприятно общество.

" Лошите деца могат да станат положителни жители, в случай че има вярно образование. То се получава преди всичко в фамилията, на второ са интернет и улицата, а на трето е учебното заведение. Когато е разсипано учебното заведение, близо 50 години преподавам, виждам какви деца идват да учат медицина. Те имат доста неприятна подготовка. Образованието е унищожено в България, а нашето общество е разграничено. Българите са умна нация с доста богат генетичен фонд, само че в огромната си част са необразовани. Народът е разграничен през днешния ден. Имало е случаи, когато са били обединени, когато вършат подвиг. Днес това нещо го няма. И всичко стартира от учебното заведение и фамилията ", категоричен бе той.

 Снимка: Bulphoto

Според професора никой няма да ни помогне, в случай че сами не си помогнем.

" Затова споделям на моите сътрудници - " следвайте фантазиите си и се пазете от илюзии ". Но всеки младеж би трябвало да следва фантазиите си и да се мъчи да се прави това, което някой може да мисли за невероятно. Но всеки би трябвало самичък да открие разликата сред фантазия и заблуда. Аз ще ви дам един образец - Илон Мъск - никой не му вярваше, че ще реализира това, което беше споделил, че ще реализира. Сигурен съм, че ще стигне и до Марс ", сподели още Атанас Щерев. 

Професорът обаче означи, че спортът е извънредно значимо нещо за младежите.

" Защото той учи на дисциплинираност, воля и предпочитание за триумф. Когато отидох за първи път на работа, откакто приключих медицина, осъзнах каква голяма отговорност поемам и по тази причина не спирам да чета всеки ден ", сподели той и добави, че непрестанно би трябвало да се чете и да се актуализират знанията на един човек.

" Труд, непрекъснато и ентусиазъм да следваш фантазиите си - това е рецептата ", заключи бащата на ин витрото в България.

 Снимка: Bulphoto

И добави, че човек не би трябвало да стопира да се развива. " Аз си мисля, че в случай че спра да върша някои неща, значи съм починал. Какво да върша друго - да седнал съм и да виждам в една точка и да очаквам кончината. Ходенето е в този момент моят спорт ".

Проф. Атанас Щерев описа за въвеждането на ин витро оплождането в България в края на 80-те години на предишния век.

" То стартира и продължи с доста кавги, тъй като то коя жена е забременяла, по какъв начин е забременяла, кой е значим и кой не е, въпросът е, че през днешния ден три четвърти от лекарите, които работят нови репродуктивни способи са мои възпитаници и на мои сътрудници. Това е значимото ", съобщи акушер-гинекологът.

По думите му, актуалните стопански условия са довели до един различен проблем - увеличение на възрастта, на която дамите раждат първото си дете.

" Ние знаем доста добре, че над 26-годишна възраст дамата се води към този момент стара първескиня. А междинната възраст на родилките в нашата болница е 37 години. Тоест те отсрочват майчинството от ден на ден и повече, а след 30-годишна възраст при дамите стартира един развой на понижаване на броя на яйцеклетките и най-много на качеството им ", изясни проф. Щерев. 

Според него тази наклонност е световна, само че обстановката в България е най-лоша от всички 28 страни-членки на Европейски Съюз.

" Българската нация изчезва. Ние се топим с доста бързи темпове, тъй като раждаемостта пада непрестанно. И това е доста обезпокоително. Може единствено да се приказва за това нещо, само че не виждам някакви съответни стъпки, с цел да се преодолее този социално-икономически проблем. Има единствено лозунги ", безапелационен бе той.

 Снимка: Bulphoto

Освен бащата на ин витрото в България  на сцената персоналните си истории описаха още eдин от най-обичаните български артисти Малин Кръстев , професорът на революцията в IT света Мартин Вечев , шефът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров , най-награждаваният актуален български публицист Георги Господинов и един от най-успешните ни футболисти Димитър Бербатов .

  *! се реализира с поддръжката на,, и  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР