Смята се, че около 200 000 души са загинали след

...
Смята се, че около 200 000 души са загинали след
Коментари Харесай

Огневата мощ на Русия след 19 месеца война

Смята се, че към 200 000 души са починали след началото на съветската война в Украйна. " Военният хазарт " на Путин не мина по проект. Зашеметяващият крах на съветския „ блицкриг “ към Киев в първите дни и седмици на нашествието се оказа предвестител на дълготрайна битка по украинските бойни полета. Изискванията на широкомащабната, механизирана война от 21-ви век разкриха истината за сякаш осъвременените сили на Русия, осветявайки корупцията и некомпетентността, които от години спъват военните на Москва.

Напук на всичко това Украйна оцеля. Киев съумя да освободи към 50% от територията, завзета от силите на Кремъл от февруари 2022 година насам, и е насочил погледа си към Крим и Донбас.

Въпреки цялата болежка, която решителните бранители на Украйна са предизвикали на съветските нашественици, войната на Путин продължава. Москва не демонстрира желание за оттегляне на фона на украинската контраатака, която не върви толкоз бързо, колкото се надяваха западните сътрудници на Киев. Най-големият спор в Европа след Втората международна война се трансформира във война на безсилие.

" Войници "

Първата вълна съветски сили, нахлули в Украйна, наброяват към 190 000 бойци. Много от тях към този момент са убити, пленени или ранени толкоз тежко, че в никакъв случай няма да могат да се върнат на бойното поле. Според документи на Пентагона, изтекли по-рано тази година, към февруари съветските жертви са сред 189 500 и 223 000.

Този брой сигурно се е повишил след още шест месеца боеве, а Киев твърди, че е ликвидирал 251 620 съветски военнослужещи от февруари 2022 година насам.

Загубите принудиха Кремъл да активизира нови запаси. През август 2022 година Путин подреди 13-процентно нарастване на броя на дейните бойци - към 137 000 военнослужещи - за общият им брой да доближи 1,15 милиона.

Месец по-късно Кремъл подреди своята " частична готовност ", като прикани 300 000 резервисти. Въпреки слуховете за втора вълна, до момента Путин избира последователното разширение на процеса, защото съветските жертви се усилват. Ако Москва предприеме втора вълна на готовност, тя може да повика още 500 000 бойци.

В момента въоръжените сили на Русия разполагат с към 1,3 млн. военнослужещи, като задачата е до 2026 година те да доближат 1,5 млн. Според Международния институт за стратегически проучвания дейната част на Сухопътните войски на Русия се счита, че включва към 550 000 военнослужещи. Натоварването на армията от войната е ясно. Британският министър на защитата Бен Уолъс съобщи през февруари, че 97 % от силите на Руската федерация към този момент са ситуирани на територията на Украйна, макар че остават неспособни да реализират забележителен пробив на бойното поле.

Цифрите сами по себе си не описват цялата история. Редовните въоръжени сили на Русия са подсилени със спомагателни елементи с друго качество.

В единия завършек на спектъра наемниците от групата " Вагнер ", които бяха към 50 000 в пика на групата преди злощастния ѝ протест през юни, се оказаха най-ефективната част от съветските сили. От друга страна, доброволците и принудително мобилизираните бойци от окупираните от Русия провинции в Украйна са били едва подготвени и са претърпели огромен брой жертви. Елитните сили на Русия са мощно наранени. Тези, които ще ги заместят, ще бъдат по-малко опитни и по-малко стимулирани.

Павел Лузин, съветски политически анализатор, съобщи, че разширението на съветската войска на хартия не е равнозначно на по-стабилна бойна мощ.

" Русия се пробва да сътвори заблуда за готовността си за дълготрайна война ", сподели той. " Всъщност тя поставя старания, с цел да реализира преустановяване на огъня за няколко години (преди идващия стадий на войната) и да резервира завладените територии.

" В същото време съветското управление се опасява от проваляне. Това е въпрос освен на политически калкулации, само че и на идеология. По този метод Кремъл е подготвен да пожертва доста неща и доста руснаци, с цел да избегне провалянето. "

Анализаторът твърди, че съветската войска ще продължи да деградира, от позиция на качеството и́, само че в това време показва мнение, че Путин може да продължи да се бие до дъно. Лузин прави параленост сред съветската войска и силите на Ислямска страна, които в продължение на спора в Близкия Изток, отслабваха с всеки минал ден, само че отказваха да се предадат.

" Танкове "

Смята се, че повече от 2000 съветски танка са били унищожени или пленени, което съставлява към две трети от тези, които са били експлоатирани преди войната.

Сред тях са десетки съществени бойни танкове Т-90; най-модерната съветска платформа, потвърдила се в бойни условия. Най-съвременната система - необятно рекламираният, само че неучастващ в сраженията Т-14 " Армата " - е създаден в лимитирани бройки, само че няма никаква роля в сраженията.

Ситуацията наподобява мрачна за съветските бронирани дивизии, само че централната роля на танка в руската и съветската военна теория значи, че Москва разполага с голям ресурс от консервирани оръжия. Базата данни " Военен баланс 2021 " пресмята, че на склад има към 10 200 танка, в това число относително съвременни платформи като Т-72, Т-80 и Т-90.

Само съветските танкове в складовете съставляват повече от шест пъти броя на украинските танкове. Въпреки това, поради дълбоката корупция във въоръжените сили на Русия, не е допустимо да се каже какъв брой от тези танкове са годни за употреба.

Със сигурност Москва е протегнала ръка във военните хранилища. В хода на пълномащабната инвазия се появиха доста видеоклипове и фотоси, показващи по какъв начин остарели танкове се изпращат на фронтовата линия.

От началото на войната в една от най-големите съветски оръжейни складови бази - депото Вагжаново в сибирската република Бурятия - са извадени към 40% от консервираните машини. По данни на „ The Moscow Times “ през септември 2021 година въоръжените сили са имали към 3840 бронирани машини, съхранявани там. Към май 2023 година са останали единствено 2270.

Но макар задграничните насмешки към " музейните експонати " на Кремъл, даже старите танкове, които се насочат към фронта, съставляват заплаха за украинските войски. Някои от тях са употребявани като статични оръдейни установки, а други са използуване за транспорт на спонтанни взривни устройства до украинските позиции - така наречен " самоубийци ".

" Артилерия "

Неуспехът на съветския проект за светкавична война значи, че нейната обичайно мощна артилерия е отпред на последвалите боеве. Голяма част от пълномащабния спор се дефинира от артилерийски дуели на фронта, в които украинците постоянно са превъзхождани по бройка и въоръжение.

Войските на Киев постепенно стопяват разликата, все по-често оборудвани с създадена в страни от НАТО артилерия. В продължаващата контраатака на Украйна съветските батареи и складовете за муниции, от които се зареждат, са предпочитани цели за украинците.

Киев твърди, че е унищожил над 5000 съветски оръдия от февруари 2022 година насам, както и над 710 ракетни системи за залпов огън.

В инвентаризацията на IISS " Военен баланс 2023 " се оповестява, че Русия към момента има 4458 артилерийски системи от разнообразни видове.

Гладът за снаряди е непрекъснат и за двете страни по време на пълномащабното навлизане, без значение дали заради логистични проблеми или чисто заради липса на наличност. Предвоенният ресурс от артилерийски снаряди на Русия е по-голям от този на Украйна и западните ѝ сътрудници. Всъщност централен детайл от западната поддръжка за Киев беше историческото произвеждане на муниции.

" Военновъздушни сили "

Въздушните сили на Русия се оправят по-добре от сухопътните, само че въпреки всичко са претърпели обилни загуби. Продължаващата некадърност на Москва да откри въздушно предимство над доста по-малките украински военновъздушни сили е един от най-големите ѝ неуспехи в пълномащабната инвазия досега. Почти 18 месеца след началото на сраженията украинското въздушно пространство продължава да бъде оспорвано.

Украйна твърди, че е свалила 315 съветски самолета и 312 хеликоптера. Смята се, че Русия разполага с към 900 изтребителя и 120 бомбардировача, което значи, че загубите ѝ в Украйна са дребна, само че забележителна част от общата ѝ въздушна мощност. Неуспехът на Москва да наложи въздушно предимство значи, че съветските самолети значително работят надалеч от фронта, като изстрелват муниции с огромен обхват против украински военни, инфраструктурни и цивилен обекти.

Много от по-модерните съветски ракети съгласно известията разчитат на задгранични технологии. Предвиждаше се необятната акция на западните наказания против Москва в отговор на пълномащабното навлизане през февруари 2022 година да задуши потенциала ѝ за произвеждане на съвременни оръжия, само че без значение от това ракетите продължиха да падат върху украински военни и цивилен цели.

През януари украинският министър на защитата Олексий Резников съобщи, че Русия към момента разполага с към 19% от предвоенния си стратегически ракетен боеприпас, който може да бъде употребен. Сред наличностите са 144 от 900-те ракети " Искендер ", 59 от 500-те " Калибр ", 118 от 444-те Kh-101/555 и 162 от 370-те ракети Kh-22/32.

" Русия има по-голям излишък от тактически ракети ", сподели Резников. Това включва 326 от предвоенните 470 " Оникс ", 6 672 от 8 000 С-300 и 312 от 500 Kh-29/31/35/58/59.

През идващите месеци Русия продължи да нанася удари на далечни дистанции, което значи, че тези числа са ненапълно занижени. Но Москва е в положение да продължи да създава, даже и когато западните наказания са наложени. Съобщава се, че Русия е употребила трети страни, които са и́ посредничели, с цел да внася електронни артикули с двойна приложимост, които може да употребява за нужните военни съставни елементи. Владислав Власюк, консултант на Зеленски по въпросите на политиката на наказания, съобщи през април, че Киев към този момент открива повече китайски съставни елементи в съветските ракети.

" Военноморски сили "

Въпреки някои известни загуби, военноморските сили на Русия значително не са потърпевши. Единствено Черноморският флот взе участие интензивно в пълномащабното навлизане, като в процеса загуби флагмана си " Москва ".

Ракетният крайцер клас " Слава " е измежду осемте кораба, за които е доказано, че са унищожени, дружно с пет патрулни катера клас " Раптор ", един високоскоростен щурмови катер, десантния транспортен съд " Саратов " клас " Тапир ", един десантен транспортен съд клас " Серна " и избавителния влекач " Василий Бех ".

Два десантни кораба от клас " Ропуча " са развалени, както и един миночистач от клас " Натя ". За фрегатата " Адмирал Макаров " от клас " Адмирал Григорович " също се твърди, че е била развалена от Украйна при офанзива с морски дрон предходната година.

Според базата данни на Световния указател на актуалните военни кораби за 2023 година Русия към момента има третия по величина флот в света след Съединени американски щати и Китай. Сред активите ѝ са един самолетоносач, 58 подводници, четири крайцера и 12 разрушителя, само че не е ясно какъв брой от тези военни плавателни средства са годни за дейни бойни дейности. /БГНЕС

----------------------------------

Дейвид Бренън за " Нюзуик ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР