Смята се, че на Луната има цяла мрежа от пещери,

...
Смята се, че на Луната има цяла мрежа от пещери,
Коментари Харесай

Пещерите на Луната ще бъдат осветени

Смята се, че на Луната има цяла мрежа от пещери, основани от потоци лава, които са резултат от антична вулканична активност. Смята се даже, че някои кратери в действителност са пещери, чиито входове са се сринали.

Тъй като скоро няма да изпратим хора, които да влязат в тези пещери, въпросът е по какъв начин да потвърдим съществуването на тези пещери и освен това – по какъв начин да ги разгледаме от вътрешната страна. В института за проучвания Моргридж (Morgridge) се създава технология, която ще разреши на НАСА да изследва тези пещери по забавен и релативно на ниска цена метод.

Андреас Велтен (Andreas Velten) от университета Уисконсин-Мадисън и помощник в Мордридж създава технология, при която се изстрелва лазер, който разпръсква светлина и по-късно я прихваща – в резюме, посредством тази технология може да се гледа зад ъгли.

Системата изстрелва подтик лазерна светлина към някаква повърхнина. След това светлината се разпръсква към невидимите пространства. Разпръскващите се лазерни фотони отскачат от разнообразни повърхности и по-късно се връщат към камера. Измеренията и типът на невидимите пространства се възпроизвеждат, въз основата на времето, което е било нужно на фотоните да се върнат до камерата.

Andreas Velten

Крайната цел е новата система да бъде сложена на спътник, орбитиращ Луната отблизо разстояние, който да изстрелва лазери към хипотетични пещери. Според Велтен ще е доста значимо да можем да надникваме в лунните пещери:

„ Геолозите са мощно заинтересувани, тъй като технологията дава достъп до подземна геология, без потребността от копаене. А копаенето на Луната би било извънредно мъчно “

Всъщност пещерите на Луната може да се окажат нещо доста по-важно от геоложко изобретение.

„ Интересното е, че не можем да си позволим да държим хора на повърхността на Луната за дълго време, тъй като температурната амплитуда е доста огромна, а също има и радиация. Но в тези пещери хората ще могат да оцеляват за много дълго време, тъй като в тях температурите не се трансформират доста, а няма и радиация. “

Ако технологията на Велтен успее, то идната стъпка ще е проучване на място благодарение на роботи. От НАСА създават роувъри, които имат доста ръце със закачени на тях дребни куки – нещо като краката на хлебарка – които ще са способни да влизат в тези пещери и да се оправят с другите неравности.

Технологията на Велтен е позната още като „ камера с един трилион фрагмента в секунда “. Разработена е първо в Масачузетския софтуерен институт (MIT). Велтен вижда в нея и други вероятни приложения, като да вземем за пример неинвазивно наблюдаване на труднодостъпни елементи от човешкото тяло.

Phys

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР