SMS (short message service) комуникацията е мъртва, а гласовата поща

...
SMS (short message service) комуникацията е мъртва, а гласовата поща
Коментари Харесай

Ренесансът на SMS и гласовата поща

SMS (short message service) връзката е мъртва, а гласовата поща е остаряла технология. Това са нормалните оценки за тези две услуги от зората на мобилната връзка, само че дали в действителност е по този начин?

SMS и гласовата поща са считани за остарели и неефективни решения, които би трябвало да бъдат сменени от по-модерни други възможности. Често се чуват и тези, че те значително са сменени от принадлежности за работа в екип като Slack, когато става дума за бизнес. Но въпреки да е правилно, че броят на SMS известията доближи своя връх през далечната 2011 година (само в Съединени американски щати са били изпратени над 2,3 милиарда съобщения), този вид връзка към момента като че ли не е споделила последната си дума.

Още повече, че това неправилно разбиране за всеобщата приложимост на по-модерните принадлежности за екипна връзка се разобличава от обикновената статистика. Все отново всеки консуматор с мобилен телефон има достъп до SMS връзка, което несъмнено не важи за приложения като Slack. За образец, това информационно решение има едвам 3 милиона платени дейни консуматори, до момента в който в същия миг към 6 милиарда души имат достъп до SMS. Това значи, че 99,5% от хората, които имат опция за връзка посредством SMS, не са платени консуматори на Slack.



А какво да кажем тогава за по-малки платформи като HipChat и Stride? Сами по себе си те едва ли могат да бъдат припознати като сериозна опция. Може би поради това предходната седмица Atlassian, компанията която стои зад двете комуникционни решения, влезе в партньорство със Slack, като даде за прилагане потребителските си бази. В подмяна, Slack ще бъде осъвременен, с цел да се интегрира по-добре и с другите артикули на Atlassian като Jira Server и Cloud, Trello и Bitbucket.

RCS и SMS

В последните години интернет гигантъ Гугъл несъмнено стана по-агресивен, а неотдавна даже разпространява стандартът RCS (Rich Communication Services – обогатени информационни услуги), като сурогат на SMS връзката. Много оператори също употребяват RCS стандарти, само че постоянно техните решения работят като налични за събаряне информационни приложения.

Така или другояче, в близко бъдеще множеството консуматори ще получат като услуга чат функционалност от своите оператори. Но все пак, SMS продължава да бъде извънредно мощна среда за бизнеса.

Един от факторите, който спомага за продължаващото разпространяване на SMS технологията, е обвързван с това, че тя към този момент не е функционалност единствено на мобилните телефони. Разширението за Chrome, наречено Send Your Email to SMS и създадено от CloudHQ, да вземем за пример разрешава на потребителите да изпращат и получават SMS известия в Gmail (след като инсталирате разширението и извършите елементарна конфигурация, можете да изберете някой от вашите контакти в Гугъл, да му изпратите имейл от Gmail и той да дойде в смарт телефона му под формата на SMS). Това е образец, който демонстрира образно по какъв начин можете да изпращате SMS без в действителност да пишете подобен на телефона си. Този метод на връзка е доста комфортен, когато потребителите, с които желаете да влезете в контакт, избират да получават известия на смарт телефона си, вместо в електронната поща.

Също по този начин съществуват услуги, които разрешават уведомяване посредством SMS при получен имейл, който съдържа в текста несъмнено словосъчитание или име на контакт. И тук не става дума за нормално предизвестие, обобщение или връзка за достъп, а за целия текст на електронната поща.

През миналия месец Гугъл даже вкара услугата Messages for Web, която дава опция на потребителите на Android да изпращат SMS от уеб браузър.



В същото време доста компании употребяват SMS връзката, с цел да пробият апатията на потребителите, провокирана от непрекъснатите известия, които смарт телефоните изпращат. Стартъп компанията от Силициевата котловина - The Nudge – да вземем за пример употребява точно SMS, с цел да оповестява на потребителите си вести и потребни препоръки, които не са свързани с потреблението на компютър или смарт телефон.

SMS-те имат и своето място в маркетинга. Редица изследвания сочат, че над 2/3 от потребителите отварят всяко известие, което получат, до момента в който тези, които настояват това за електронните си писма, са в пъти по-малко. Затова и някои от най-големите корпорации започнаха да прибавят мощни нови услуги, основани на SMS. Такъв образец са Oracle, които оповестиха през юли, че са добавили SMS агрегатор към платформата си за ръководство на работата с клиенти Responsys, наименуван SMS Public Aggregator Network (SPAN).

SMS връзката резервира своите позиции и във финансовия бранш, където редица банкови и небанкови институции я употребяват за потвърждаване на идентичност и двуфакторно засвидетелствуване. След като против ePay да вземем за пример беше изработен опит за масирана фишинг акция, която целеше кражбата на персонални данни на милионо потребителите, от компанията вкараха услуга за отбрана с изпращане на краткотраен SMS код, който е годен 30 минути.

Завръщането на гласовата поща

Гласовата поща също постоянно е описвана като остаряла и нефункционална към днешна дата. По създание тя е система за опосредствана връзка при несполучлив опит за реализиране на контакт онлайн и се появи като един тип цифров телефонен секретар.

Основният проблем с гласовата поща обаче постоянно е бил, че тя е в действителност лесна за потребление от изпращача, само че не по този начин стоят нещата за получателя, който би трябвало да преслушва известието и да си записва споделената информация, която от време на време може да бъде доста.

Но в случай че това важеше в минало време, в този момент към този момент има налични технологии, изключително тези за автоматизирана транскрипция, които улесняват неимоверно този развой. Много хора употребяват Гугъл Voice да вземем за пример, който, с изключение на всичко друго, трансформира гласовите известия в текст и ги изпраща на електронната ви поща.



Гласовата поща даже се трансформира в основа на нов бизнес модел. Услуга, наречена JMP, разрешава на потребителите да си изберат телефонен номер, който да дават при срещи с непознати евентуални бизнес сътрудници. Този телефон обаче в никакъв случай не звъни, а просто приема гласовата поща, която по-късно се дешифрира и текстът се изпраща на посочен имейл адрес. Всичко това се случва през платформата Jabber.

Гугъл наскоро пък реши да употребява гласовата поща като капан за спам позвънявания. Този месец компанията пусна бета версия на приложението Гугъл Phone. Когато приложението заподозре, че несъмнено входящо позвъняване е спам или маркетингово, то изобщо не стига до телефона, а до гласова поща.

Дори Linkedin се обърна към тази остаряла технология. Миналата седмица компанията разгласи, че потребителите към този момент могат да изпращат гласови известия, записани посредством мобилни приложения, които идват в електронната ви поща в платформата.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР