Сметките за ток са около три пъти по-високи, а ние

...
Сметките за ток са около три пъти по-високи, а ние
Коментари Харесай

Аптеките искат по-голяма надценка на лекарствата заради скъпия ток |

Сметките за ток са към три пъти по-високи, а ние продаваме контролирани артикули и не можем да калкулираме тези сметки в цената на продуктите. Единственият метод е да се позволи по-висока надценка за медикаментите. Това сподели по Българска национална телевизия Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Той посочи, че при тях има условия за качество на осветлението и определена температура в пространствата.

По думите му има огромен риск дребните обитаеми места да останат без аптека, защото процентът на медикаментите ( контролираните стоки) е доста огромен - при някои до 80 и повече %.

" Те не могат да продават козметика, продават малко добавки, които биха могли отчасти да компенсират високите сметки за ток, а медикаментите са с контролирана надценка ", изясни Костов.

Според него намаляването на Данък добавена стойност върху медикаментите няма да усили приходите на аптеките.

" Някой би трябвало да заплати сметката и, за жалост, това постоянно е потребителят. Преди няколко години разрешените надценки бяха понижени и е време да се възстановят ", сподели той. 

Николай Костов разяснява и недостига на медикаменти:

" Списъкът с изчезналите медикаменти е доста по-дълъг, от този, който се оповестява. Дефицитът е от доставчиците, ние подвластен от тях. Дефицитът на пулмикорд да вземем за пример е поради увеличеното ползване. Препаратът се употребява за COVID заболели, а преди се предписваше главно за деца с астма и круп ", сподели Николай Костов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР