Смесеният хор Петко Стайнов при НЧ Искра-1860 в Казанлък с

...
Смесеният хор Петко Стайнов при НЧ Искра-1860 в Казанлък с
Коментари Харесай

Хор Петко Стайнов от Казанлък с престижни награди

Смесеният хор " Петко Стайнов " при НЧ " Искра-1860 " в Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след сполучливо присъединяване в Международния музикален фестивал и хоров конкурс " Микеланджело Буонароти " (11-14 април), който се организира годишно в града - люлка на Ренесанса, Флоренция.
Съставът се състезаваше с общо пет участващи в състезанието хорови колектива и справедливо завоюва първи места в категориите " Смесени хорове " и " Сакрална музика ". Със сребърна тапия бе оценено и присъединяване в категорията " Популярна, джаз и фолклорна музика ". Хор " Петко Стайнов " получи и две специфични награди - за осъществяване на произведение от италиански композитор, а маестро Младен Станев бе почетен с  оценката за най-хубав диригент на фестивала, научи ДУМА от Сийка Лапачка. В общата ранглиста на хоровия конкурс хор " Петко Стайнов " завоюва второ място в Гран при, като се подреди след безспорния любимец - младежката школа към Одеската опера в Украйна, хор " Перлите на Одеса ".
Извън конкурсната стратегия, във всеки от четирите фестивални дни, артистите на хор " Петко Стайнов " извършиха вечерни концерти в разнообразни църкви в историческата част на града. Традиционно в богатия и жанрово разнороден репертоар акцент бе подложен върху българската музика и по-специално върху творби на Петко Стайнов, Добри Христов, Емануил Манолов, Тодор Попов, Милчо Левиев. Творческо ателие събра множеството от участниците за общо осъществяване и интерпретация на произведение на актуален италиански композитор.
В свободното си време хористите съумяха да се допрян до шедьоврите на изобразителното изкуство и ренесансовата живопис в музеите на Палацо " Пити " и изложба " Уфици ", срещнаха се с архитектурни, културни и исторически забележителности на Флоренция, обмениха креативен и другарски опит със съставите от Украйна, Италия и други
Пътуването на хора се реализира с помощта на изключителното предпочитание на хористите, които съумяха да съберат нужната сума за амбициозното начинание и благодарение на дарения от локални предприемачи, районни компании, Фондация " Св. Киприан Цамблак - Чудотворец " в Стара Загора и НЧ " Искра " в Казанлък.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР