Смесената комисия по историческите и образователните въпроси между България и

...
Смесената комисия по историческите и образователните въпроси между България и
Коментари Харесай

Драги Георгиев: Историческата комисия е пред договореност по въпроса за Охридската архиепископия

Смесената комисия по историческите и просветителните въпроси сред България и Република Северна Македония е пред договореност по въпроса за Охридската архиепископия, по който българската страна имаше забележки по отношение на учебниците по история за главно обучение, заяви съпредседателят на комисията от македонска страна Драги Георгиев за телевизия Телма, представен от Българска телеграфна агенция.

Георгиев сподели, че чака историците от двете страни да се договорят по този въпрос още на идната среща или на срещата след нея.

Както сподели Георгиев, българската страна е настояла да се подчертае произходът на Охридската архиепископия, а македонските историци упорствали за представянето й като основна част от културното развиване на Македония.

" Въпросът, който обсъждахме, е по какъв начин да се показа тази институция в учебниците. Ние би трябвало да подчертаем ролята й в културното развиване. Дадохме ясно да се разбере, че смисъла на тази институция за нас е културно-историческо, а не да търсим политически моменти, тук сме много близко да оставим това настрани ", сподели Георгиев.

Той добави, че историческата комисия в никакъв случай не е сваляла тематиката за Гоце Делчев от дневния ред, само че към момента е надалеч от текст за взаимното му честване в двете страни.

" Занимаваме се основно с учебниците и желаеме да се разберем по забележките от Средновековието, с цел да отидем доста по-напред ", сподели Георгиев в изявлението за ТВ " Телма ".

" Няма съществено оживление в дебатите за Гоце Делчев, нито съществени полемики по въпроса. Ние към този момент казахме, че не тази Комисия би трябвало да реши идентичността на Гоце Делчев. По никакъв метод не е работа на комисията да акцентира в собствен текст някакво свое виждане за идентичността на Гоце Делчев. И това няма да се случи, защото в случай че честваме Гоце Делчев, това би трябвало да стане на други основи и въз основата на други полезности, а не дали Гоце Делчев е бил македонец или българин ", сподели Георгиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР