Смени по върховете на фонд “Земеделие” инициира земеделският министър Иван

...
Смени по върховете на фонд “Земеделие” инициира земеделският министър Иван
Коментари Харесай

Агроминистърът стартира със смени по върховете на фонд Земеделие

Смени по върховете на фонд “Земеделие” инициира земеделският министър Иван Иванов и те бяха утвърдени от Управителния съвет на ведомството. Освободена е зам.-директорката Боряна Алексова, която дава отговор за усвояването на средствата по две европрограми - Програмата за селските региони (2014-2020), която е най-голямата прилагана у нас, с бюджет от над 7 милиарда лева и Програма морско дело и риболовство.
Официален претекст за промяната не се загатва.

Алексова е непосредствен родственик на консултант на президента Румен Радев.

Версии за промяната

От няколко седмици в коридорите на аграрното ведомство се носеха информации, че Алексова е в дълъг болничен и чака да бъде освободена. Mediapool попита в сряда министър Иван Иванов (БСП) дали предстоят смени на зам.- изпълнителни шефове на фонда и правилни ли са информациите, че има зам.-шеф в дълъг болничен. Той отговори, че не знае за подобен в дълъг болничен. Експерти, поискали анонимност, разясниха пред Mediapool, че сега в министерства, ръководени от Българска социалистическа партия, се освобождават хора, направени по време на служебните правиотелства на Румен Радев.

Боряна Алексова е щерка на. На уеб страницата на Президентството се показва, че Валентина Алексова от септември 2012 година до ноември 2017 година работи в Администрация на Президента като основен специалист - обучение и просвета. Във втория мандат на президента тя е назначена за консултант по обучение, просвета и нововъведения.

Решението за промяната на Боряна Алексова е взето от УС на фонд " Земеделие ", в който земеделският министър Иван Иванов (БСП) има два гласа. В управата вземат участие и трима зам.-министри от агроведомството, двама от които също от квотата на Българска социалистическа партия - Момчил Неков и Стефан Бурджев, които също като Иванов са лоялни на водача на партията Корнелия Нинова. Останалите членове в управата на фонд " Земеделие " са зам.-министри от други министерства, измежду които още две под контрола Българска социалистическа партия. Това са Министерство на стопанската система, ръководено от самата Корнелия Нинова и Министерство на труда и обществената политика. В управата има по един представител и от Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите, МФ.

Спорно предопределение

Назначението на Боряна Алексова във фонд “Земеделие” през юни 2021 година също бе противоречиво. Причината бе, че преди да заеме поста зам.-шеф, отговарящ за Програмата за развиване на селските региони, Алексова работеше като съветник и пишеше планове по същата стратегия.

Тогава с въпроса дали не е в спор на ползи в новата ѝ служба на зам.-шеф на фонда, няма ли да се стигне до догадка да утвърждава личните си планове.

" Законът не разрешава да се изговарям по лични планове. Затова Законът за противопоставяне на корупцията е планувал да се прави отказ в такива случаи. Законът е планувал такива хипотези, тъй като на всеки човек, който има бизнес, може да се случи да бъде определен на някаква сходна позиция ", сподели тогава Алексова.

Преди това Алексова е работила във фонд " Земеделие " в продължение на 10 години - от 2006 до 2015 година като специалист.

Кой поема поста?

Мястото на Боряна Алексова се заема от Виктория Иванова, която от 2010 години е финансов инспектор на фонд “Земеделие”, непосредствено зависещ на изпълнителния шеф. За нея се показва, че има магистърска степен по финансов надзор от Университета за национално и Световно стопанство.

Сменен и основният секретар на ведомството Димитър Стефанов. Неговото място назначен Росен Коцев. От 2009 година досега е бил шеф на Областна дирекция на фонда “София област”. Той има магистърска степен по „ Финанси “ от Стопанска академия “Димитър А. Ценов” - Свищов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР