Смъртта на кралица Елизабет II отвори отново войната за диаманта

...
Смъртта на кралица Елизабет II отвори отново войната за диаманта
Коментари Харесай

Смъртта на кралица Елизабет II отвори отново войната за диаманта Кохинор

Смъртта на кралица Елизабет II отвори още веднъж войната за диаманта Кохинор, едно от съкровищата на света. Четири страни претендират да им бъде върнат. А съгласно слуховете кралицата-консорт Камила ще го носи на коронацията на Чарлз III.

В момента Кохинор или Планината на светлината се намира в лондонския Тауър с останалите бижута на короната. Оригинално е бил към 191 карата преди обработката, в този момент е тъкмо 105,6 карата (21,12 грама).

Най-вероятно е открит в южна Индия през XIII век. Много индуси считат, че той е Сямантака от приказките Бхагавад Пурана на господ Кришна. Той се появява на короната на " Пауновата династия " на моголския шах Джахан. Въпреки невероятната си величина въпреки всичко е втора цигулка на рубина Тимур, тъй като моголите предпочитали цветни камъни.

След към век в ръцете на моголите диамантът се оказва първо в ръцете на Персийската империя, а по-късно и на Афганистанската империя. Върнат е в Индия през 1813 година от махараджата на сикхите Ранджит Синг. За него той въплъщава успеха на неговата империя против династията Дурани в Афганистан.

Британската Източноиндийска компания се пробва да откупи диаманта, само че безрезултатно. Той остава в Индия до 1849 година, когато синът на Ранджит Синг - махараджа Дулееп Синг подписва контракта от Лахоре. С него той признава английската анексия на Пенджаб и предава диамантът на новите управляващи.

Лорд Далхоулси, шотландския генерал-губернатор на Индия придвижва скъпия камък в Англия и той е показан през 1851 година по време на Великата галерия. По това време започват и слуховете, че известният елмаз е анатемосан. Според тях, всеки, който го носи, ще има голямо злощастие, откакто той е обвързван с куп кървави борби в историята си.

Вероятно поради слуховете той по този начин и не става звезда в кралската сбирка. Кралица Виктория го носи рядко като брошка. След това бе подложен в короните на кралица Александра и кралица Мери. През 1937 година към този момент е централен елмаз на короната на кралицата-майка Елизабет.

Индия за първи път желае да и бъде върнат през 1947 година, когато публикация самостоятелност от Англия. След това повтаря опита през 1953 година след коронацията на Елизабет II и в този момент се пробва за трети път да си върне диаманта. Пакистан, Иран и Афганистан също имат искания към него.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР