Смъртоносните наводнения, сполетели Северна Италия, ще имат катастрофални последици за

...
Смъртоносните наводнения, сполетели Северна Италия, ще имат катастрофални последици за
Коментари Харесай

Реколтата от плодове в Италия е изправена пред катастрофа след наводненията

Смъртоносните наводнения, сполетели Северна Италия, ще имат пагубни последствия за производството на плодове в един от най-богатите аграрни райони на страната, заяви " Ройтерс ", базирайки се на земеделската асоциация " Колдирети " (Coldiretti).

Заради поройните дъждове предходната седмица над 20 реки излязоха от коритата си, изпращайки потоци вода в градовете и потапяйки хиляди акри мощно плодородна земеделска земя, а в област Емилия-Романя 14 души починаха в наводненията.

Регионът е най-големият производител на круши, праскови, нектарини, кайсии и сливи в Италия и вторият по величина производител на череши и киви, напомня " Колдирети ". Като цяло от него идва една трета от общата годишна продукция от плодове в страната.

Серджо Тардани, представител на асоциацията от района, пресмята, че вредите ще възлязат на към 1.5 милиарда евро.

Говорител на " Колдирети " сподели, че наводненията могат да доведат до изгниването на корените на съвсем 15 милиона овощни дървета.

По данни на асоциацията наводненията също по този начин са унищожили минимум 400 милиона кг (400 хиляди тона) пшеница. Има и хиляди починали животни в региона, който нормално е дом на към 250 хиляди говеда, прасета, овце и кози.

Общо към 5 хиляди ферми са наранени от стихиите.

Тардани предвижда, че на фермерите ще бъдат нужни години, с цел да се възстановят от бедствието, добавяйки, че към момента е мъчно да се обезпечи помощ в някои региони, защото водата и свлачищата затрудняват напредването.

За през днешния ден е планувано съвещание на държавното управление, на което да бъде утвърден първият пакет от изключителни ограничения за района.

Италианските медии оповестиха, че държавното управление в началото ще разгласи към 100 милиона евро държавни разноски и данъчни облекчения за Емилия-Романя. Говорител на държавното управление отхвърли коментар.

Премиерът Джорджа Мелони разяснява, че Италия може и да изиска пари от Фонда за взаимност на Европейския съюз за справяне с естествени бедствия.

Министърът на земеделието Франческо Лолобриджида сподели през вчерашния ден, че към момента е прекомерно рано да се оцени общата стойност на вредите върху земеделския бранш, само че държавното управление ще бъде хазаин на среща с производителите в идващите дни за разискване на рецесията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР