Смъртоносен щам на птичи грип за първи път е потвърден

...
Смъртоносен щам на птичи грип за първи път е потвърден
Коментари Харесай

Смъртоносен щам на птичи грип за първи път достигна континенталната част на Антарктика

Смъртоносен вариант на птичи грип за първи път е доказан в континенталната част на Антарктика, оповестиха учени, представени от Ройтерс. 

Това съставлява евентуален риск за огромните колонии от пингвини в южната част на района.

" Откритието за първи път демонстрира, че вирусът на високопатогенния птичи грип е достигнал Антарктида макар дистанцията и естествените бариери, които я отделят от другите континенти ", обявиха от аржентинския Висш съвет за научни проучвания, представено от Ройтерс.

Наличието на вируса е доказано на 24 февруари в проби от мъртви птици от типа морелетник, открити от аржентински учени наоколо до антарктическата база " Примавера ", допълват от Съвета.

Потвърденият случай, който е открит след болни на близки острови, в това число и измежду субантарктически пингвини, акцентира риска за колониите в района от птичия грип H5N1, който през последните месеци унищожи птичи популации по света.

" Анализът изрично сподели, че пернатите са инфектирани с подвида H5 на болестта и най-малко една от мъртвите птици е имала високопатогенния вирус ", се споделя в изказване на експертите. 

Стотици хиляди пингвини се събират в колонии на Антарктида и околните острови, което може да разреши на смъртоносния вирус да се популяризира елементарно.

Данни на Научния комитет за антарктически проучвания демонстрират също доказан случай в изследователската база, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР