Смъртността на пчелните семейства през последните години се дължи най-вече

...
Смъртността на пчелните семейства през последните години се дължи най-вече
Коментари Харесай

Пчелари: Няма пазар за меда, секторът умира!

Смъртността на пчелните фамилии през последните години се дължи най-много на измененията в климатичните условия, а не на вноса на пчели-майки, считат пчеларите от Сдружение „ Пчела Балчик 2019 “.

„ Има логичност смяната на генофонда да се отрази, само че най-фатални са измененията, които природата носи. Това откриваме ние като настоящи пчелари “, разяснява Стойко Василев, ръководител на локалната организация в Белия град, написа Agri.bg.

Пчеларят коментира, че топлите зими през последните години предизвикат пчелните фамилии да се развиват. В дните към Коледа и Нова година той е ревизирал пчелите в личния си пчелин. „ Установих, че са тръгнали да се развиват. Голяма част имат пило. Това изисква изхранване и в случай че няма задоволително храна, то пчелите или отслабват, или умират “, разясни Василев. Пчеларят добавя, че макар че локалните пчели са приспособени към климатичните условия у нас, тези топли зими и следващи внезапни захлаждания напролет могат да донесат съществени провали. В същото време при фамилии с импортирани пчели-майки също се следят разтърсвания – те изискват повече храна, от време на време демонстрират експанзия, като цяло имат потребност от акомодация.

Най-големият проблем в пчеларския бранш е неналичието на цена на меда. Секторът умира, сигнализира още Стойко Василев.

„ Няма интерес и няма цена на меда. В момента към 15-20 тона мед, създаден от членовете на Сдружението, стоят на склад непродадени “, показва пчеларят. Той не крие и тревожната наклонност всеобщо да се разпродават пчелини, кошери, инвентар. През есента на 2023 година стопаните от община Балчик регистрираха добиви към и под 20 кг мед от кошер. В същото време изкупната цена продължи да се срутва и падна до 3,20-3,40 лева./кг. Този срив от 1,20 – 1,40 на кг отхвърли пчеларите да продават меда си под себестойност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР