Слушайте, синеоки хора. Няма такова нещо като син очен пигмент.“

...
Слушайте, синеоки хора. Няма такова нещо като син очен пигмент.“
Коментари Харесай

Учените разкриха нещо неподозирано за сините очи

„ Слушайте, синеоки хора. Няма такова нещо като наследник очен пигмент. “ – изяснява научният видео продуцент Тони Лий във видео на Mashable. Сините очи в действителност не са сини. Синият цвят е заблуда, настояват от " Обекти.бг ". Цветът на очите се дължи на пигмента меланин. Същият, от който зависи цвета на косата и кожата ни. Многото меланин прави очите кафяви. Малкото количество меланин кара светлината да се разпръсква навътре в окото, което дава като резултат наследник цвят.

Така, както синият цвят на небето е породен от сходно разпространяване на светлината. Това е известно като „ резултат на Тиндал “.

Още по-любопитно е, че в миналото всички хора са имали кафяви очи, преди сините очи да навлязат в човешкия генофонд. Генетичните проучвания демонстрират, че сините очи са се появили преди сред 6 хиляди и 10 хиляди години. Смята се, че всички хора със сини очи имат един общ предшественик.

Осем % от популацията на света има сини очи. Те се породени от рецесивен ген. Което значи, че и двамата родители би трябвало да имат този ген, с цел да бъде детето ни със сини очи.

Зелените очи са още по-необичайни. Само два % от популацията ги имат. Те са същинска необичайност. А кой е най-редкият цвят на очите? Какво ще кажете за два цвята по едно и също време? Има хора, които имат едно синьо и едно кафяво око. Това се случва при към 0,6 % от популацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР