Служителите от областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик

...
Служителите от областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик
Коментари Харесай

МВР-Видин с препоръки за безопасност по Гергьовден

Служителите от регионалната дирекция и районните ръководства във Видин, Белоградчик и Кула сътвориха организация за засилени наряди, дейна предварителна защита, застраховане на публичния ред и противопоставяне на престъпността в почивните дни от 5 до 7 май.
Планирано е осъществяване на профилирани интервенции в регионалния град, дребните и отдалечени обитаеми места за предварителна защита и противопоставяне на конвенциалната престъпност. Регулярни инспекции ще правят униформени чиновници в питейни и увеселителни заведения, нощни заведения и клубове.
За обезпечаване на сигурността на придвижване по пътищата в област Видин, чиновниците на бранш "Пътна полиция " са възнамерявали съответни дейности и превантивни ограничения. В дните от 5 до 7 май ще бъдат извършени профилирани полицейски интервенции "Алкохол и недееспособност ", целящи определяне на груби нарушавания на разпоредбите за придвижване и попречване на пътни катастрофи. Контрол на придвижването ще се реализира и по третокласни и общински пътища, и в регионите на посещавани заведения. Акцент при инспекциите ще бъде подложен върху потреблението на предпазни колани/каски, съществуване на наложителна застраховка "Гражданска отговорност ", ръководство на нерегистрирани и неизправни МПС-та, ръководство на коли без заплатена винетна такса и други Пътните служители на реда ще реализират надзор и през тъмната част на денонощието.

Препоръки за безвредно придвижване по пътищата по време на почивните дни за Гергьовден:
Всички почивни и празнични дни са свързани с пътувания, както по пътищата на страната, по този начин и в чужбина. В обитаемоте места, в забързания поток на придвижване, вземат участие и пешеходци, които като се изключи че не постоянно пресичат на избраните за това места, са и много разсеяни, приказват по мобилни телефони или не помнят да се оглеждат. Децата са на открито с ролери, кънки, ховърборди и колела, най-често без възрастен компаньон.
Водачите на коли бързат към крайната цел и не помнят, че не пътуват сами, а с цялото си семейство, и подхващат ненужни опасности в натовареното придвижване.
По автомагистралите непрестанно се движат велосипедисти, без да имат това право.
Образуването на колони и тапи на изходните и входните артерии на огромните обитаеми места и на Граничен контролно-пропусквателен пункт в последно време са всекидневно събитие. Дългото очакване изнервя всички.
На някои места пътните условия не са безупречни.
Всичко това, в композиция с компромисите, които сме склонни да вършим поради празничното въодушевление, може да ни трансформира в рискови за самите себе си.
За предотвратяване от попадане в риск от пътнотранспортни катастрофи отдел «Пътна полиция» при Главна дирекция «Национална полиция» предлага:

Преди тръгване на автомобила: Провери спирачките, маслото, гумите и светлините. Провери чистачките и зареди резервоарчето с препарат. Ако транспортното средство е неизправно, откри различен автомобил или пътувай с влак/автобус. Зареди повече гориво при положение, че се наложи да пътуваш дълго и постепенно. Вземи документите на автомобила и полицата за подписана наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “; заплати винетна такса. Направи си проект за пътуването: Планирай пътуването. Пътувай през светлата част на деня. Тръгни по-рано. Преди път почини добре. Не пий алкохол най-малко 8 часа преди пътуването. За да избегнеш унесеност и закъснение на реакциите, не се храни щедро преди шофиране. На дълъг път дано кара най-опитният. Не си определяй час на идване, с цел да не се притесняваш при забавяне и да не предприемаш рискови маневри, с цел да наваксаш. Карай с рационална и съобразена скорост. Не забравяй, че в обитаемоте места се движат доста пешеходци, някои даже в нетрезво положение. Пази децата! Те към този момент са на открито и тичат след топка или карат велосипед, кънки, ховърборд или други модерни съоръжения. Поставяй защитния колан. Настоявай всички пасажери в автомобила да създадат това. Запомни, че и ти като водач носиш отговорност, в случай че пасажерите не са с сложени колани. Не превозвай детето си без предпазна система (седалка или столче). Съгласно Закона за придвижването по пътищата използването им е наложително. В запушване резервира успокоение. Не прави опити за изпреварване. Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма отдалеченост. Не губи самообладание и не започвай изпреварване, в случай че си зад товарни коли и интензивно насрещно придвижване. По-добре стой, почини и продължи още веднъж. В града не предизвиквай запушване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара. Ако си в запушване, резервира успокоение, бъди толерантен. При формирана колона на автомагистрала не заемай спешната лента. Тя е за бързо достъп на коли за спешна помощ и коли на полицията и пътните органи. Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси мотора, затвори компактно прозорците и остани в автомобила. При случай на пътя спазвай тъкмо напътствията на контролните органи. Безопасни празници:
Ако ще празнувате на открито и ще сте с кола, изберете авансово водача. Ако няма искащ, отидете с различен превоз.
Не прави компромис със себе си и околните си! Не давай на недееспособен и/или на използвал алкохол или опиати да кара.
Прибери ключовете за колата или мотоциклета на несъмнено място, в случай че има заплаха неправоспособният ти наследник или щерка да го карат без позволение.
Възпрепятствай ръководство на моторни транспортни средства от неправоспособни.
Ако си пасажер, не се примирявай с превишената скорост и рисковите изпреварвания на водача. Помни, че при акцидент пострадал ще бъдеш и ти.

Условия на пътя:
По пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Съществува заплаха от повреди на автомобила; висок е рискът от пътни произшествия. Движи се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за отбягване на неравностите е рисково освен за теб.
Бъди изключително внимателен при шофиране по време на/или след дъжд, тъй като неравностите на пътя са цялостни с вода или мъчно забележими.
На доста места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното.
Движи се на подобаваща отдалеченост и със скорост, позволяваща прекъсване в зоната на видимостта.
Превключвай в точния момент от дълги на къси светлини, не заслепявай насрещно движещите се коли.
Ако на платното забележиш пешеходец в нетрезво или несъответстващо положение, стой и го изведи на безвредно място. Сигнализирай на тел. 112.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР