Служители в затворите и съдилищата протестираха предупредително в 18 града.

...
Служители в затворите и съдилищата протестираха предупредително в 18 града.
Коментари Харесай

Ще има ли голям протест на служителите в затворите?

Служители в пандизите и съдилищата стачкуваха предупредително в 18 града. На места към надзирателите се причислиха и чиновници от системата на Министерство на вътрешните работи и пожарната сигурност. Исканията са едни - по-високи заплати, по положителни условия на труд, промени и завършек на съмнителните публични поръчки.

В 16:00 часа представители на работещите в пандизите бяха поканени на среща в правосъдното министерство.

На срещата би трябвало да стане ясно дали ще има огромен митинг на 12 юни.

Работещите в пандиза споделиха, че настояванията са им едни и същи от 13 години, само че няма чуваемост. Те желаят равнене на заплатите в бранш " Сигурност ", както и и в допълнение назначение на хора, тъй като след съкращенията през 2015 година не доближават чиновници.

Всяко държавно управление стартира с разбор, само че до действителни промени по този начин и не се е стигнало. Така се натрупва ексклузивен труд, има чиновници, които имат по 180 дни невзети отпуски, тъй като няма кой да ги замести. В същото време няма и кой да стартира работа, тъй като стартовата заплатата е 1200 лева

Протестиращите са недоволни и от изискванията на труд - остарели компютри, постове в окаяно положение.

" Нищо не се е трансформирала. В основата на проблемите стои недостойното възнаграждение на чиновниците в бранш " Сигурност ", сподели Венелин Енчев, секретар на синдиката на работещите в пандизите.

" Мога да уточнявам и да ви дам образец с продавачка в квартален магазин. Настояваме за най-малко 25% нарастване на заплатите ", сподели Благовест Пильов.

" Униформите са под всякаква рецензия, цената им е безумна, отсреща няма никакво качество ", сподели младши контрольор Железчев.

" Нашите условия на труд са като на арестуваните лица, един тип ние изтърпяваме наказване като тях ", сподели младши контрольор Казимир Атанасов.

На днешния парламентарен надзор вицепремиерът Асен Василев сподели, че има няколко системи, които са почнали желаната оптимизация, които ще се възползват от фонда. Това е системата на защитата, на Министерство на вътрешните работи, още 4-5 министерства и Министерски съвет, само че за бранш " Сигурност " не загатна съответно.

" В бюджета има малко под 300 милиона лв., които могат да се употребяват за нарастване на заплатите на администрации, в случай че създадат оптимизации и структурни промени. Ние не предвиждаме спомагателни средства. Говорим за приблизително нарастване на заплащането от 15 до 20 %. ", сподели вицепремиерът Асен Василев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР