Служители от Областната дирекция по безопасност на храните и РЗИ

...
Служители от Областната дирекция по безопасност на храните и РЗИ
Коментари Харесай

Голяма опасност надвисна над България! Жена от Бургаско е болна от страшен вирус - убиец

Служители от Областната дирекция по сигурност на храните и РЗИ са подхванали изключителни ограничения за стерилизация и дезинскеция на кв. Миньор в с. Атия. Това е станало през днешния ден, откакто Община Бургас публично разгласи резултати от лабораторни разбори на кръв от 6 мъртви щъркела. Птиците са били открити точно в кв. Миньор в с. Атия и са били предадени за проучване, оповестява Блиц.

За 2 от пробите сигурно можем да кажем, че са позитивни за заболяването западнонилска тресчица, съобщи шефът на ОДБХ доктор Георги Митев, представен от Флагман. Той отхвърли коментар за какво се е наложило негови чиновници в особено облекло да подхващат дезинфекцията и дезинсекцията в Атия.

Засега остава мистерия дали птиците са инфектирани от комари, които са главен преносител на инфекцията, предизвикваща инфектиране на мозъка, водещо до признаци на менингит и енцефалит.

В инфекциозно поделение на УМБАЛ-Бургас, при изключителни ограничения за сигурност, е настанена стара жена от с. Извор, общ. Созопол. Категорично е открито, че е болна от западнонилска тресчица. Властите отхвърлят повече информация. Единственото несъмнено дотук е, че инфекцията поваля най-вече възрастни хора и че смъртността е едвам 10%, при изискване, че се сложи диагнозата на време.

От западнонилска тресчица боледуват с изключение на птици и хора, още коне, кучета и котки.

От страна на Община Бургас са взети всички ограничения, които са по опциите на актуалното опазване на здравето, казаха от Пресцентъра.

Очаква се Община Созопол да организира по-мащабна интервенция по стерилизация и дезинсекция на своя територия. Село Извор е точно в обсега на община Созопол, среща се на 3 км по въздух от морето и е напълно разумно до там да стигне инфектиран комар.

Със сигурност щъркелите са си наши български, не са били от гнезда в Атия. Към този миг прелетните птици се събират точно в нашия регион, защото тук минава Виа Понтика за Африка.

В същото време стана ясно и че е доказан първи случай на африканска чума по прасетата у нас. Резултатът от взетите проби в провадийското село Тутраканци е позитивен, стана ясно на конференция на Областната администрация във Варна. Преди няколко дни в къща в Тутраканци умират три свине – две майки и едно мъжко. От кметството незабавно подават сигнал в Здравната работа.

В момента е наложена краткотрайна възбрана за напредване и превоз на прасета и артикули от свински генезис в трикилометрова зона от региона. Полицията ревизира всички влизащи и излизащи от селото коли.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР