Служители на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА) са

...
Служители на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА) са
Коментари Харесай

Сърбия: Арестувахме четирима шпиони

Служители на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА) са разрушили шпионска мрежа в Сърбия и са арестували четирима души по съмнение в шпионаж, заяви белградският вестник " Политика ".

БИА  е разкрила представителството на задгранична организация, която е работила разследващо и подривно в Сърбия, извършвайки класическа шпионска активност, като всички задържани са сръбски жители, са удостоверили за Танюг от структурите за сигурност, написа изданието.

Двама от задържаните са били чиновници в сръбския офис на задгранична организация и, както се подозира, са взели участие в събирането на разследващи данни, част от които били със статут на поверителни и секретни. Информацията, която са събирали, се отнасяла за работата и действието на сръбските държавни органи и институции и някои държавни компании, само че също по този начин и за ресурсите от системата на националната защита на Сърбия, изключително за военните служби за сигурност.

Специален сегмент от техния интерес били обособени държавни ръководители, както и жители и компании, заяви Танюг.

Другите двама задържани, за които се твърди, че са работили в интерес на тази организация, са чиновници в държавните органи на Република Сърбия. Те по директно разпореждане и инструкции на другите двама умишлено и съзнателно са събирали секретни и поверителни служебни данни, с които са разполагали, и са ги предавали на своите възложители. Те са комуникирали и обменяли информация посредством криптирани връзки и са получили противозаконни материални облаги за предоставените данни. Плащанията се правили извънредно в брой.

При претърсването на обектите, употребявани от членовете на шпионската мрежа, е намерено особено техническо съоръжение, което обвинените са употребявали в активността си и което по законов ред е изпратено за спомагателен разбор и експертиза, написа белградският вестник  " Политика ", представен от Българска телеграфна агенция.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР