Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите–Пловдив /РИОСВ/

...
Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите–Пловдив /РИОСВ/
Коментари Харесай

В Деня на Земята: РИОСВ–Пловдив почисти замърсени eкопътеки в село Бачково

Служители на Регионалната ревизия по околната среда и водите–Пловдив /РИОСВ/ и техните фамилии през днешния ден почистиха от боклуци екопътеки в буферната част на резерват „ Червената стена “ в региона на село Бачково, общ. Асеновград, оповестиха от ведомството.

Акцията се организира в Деня на Земята за да насочи вниманието на обществото и да призове туристите да сведат отпадъците след себе си до нула в името на намаляването на замърсяването, опазването на биологичното многообразие, екосистемите и ландшафта. Инициативата е част от акцията на Министерство на околната среда и водите „ Да сложим точка на замърсяването “ .

Експертите на РИОСВ–Пловдив годишно провеждат акции по разчистване на резервата , а тази година на драго сърце установяваха, че нечистите терени са доста по-малко. Бяха събрани и изнесени 15 чувала с битови боклуци , главно пластмасови опаковки, бутилки и кенове, а с извозването им до районното хранилище се ангажира община Асеновград.

Според Закона за предпазените територии в резерватите се позволяват туристически визити , само че единствено по особено избрани пътеки. В резерват „ Червената стена “ са обособени 11 живописни туристически екомаршрути , които са желано място за разходки и отдих. При прекосяването по тях е неразрешено отклонение на гости и нахлуване в резервата, бране и премахване на растения , хващане и обезпокояване на животни, паленето на огън и бивакуването, както и замърсяването с битови и други боклуци.

Резерват „ Червената стена “ е изключителна държавна благосъстоятелност, която се стопанисва, охранява и ръководи от РИОСВ–Пловдив. Защитената територия е характерен ботанически резерват. В него са открити 1084 типа висши растения , 38 от които са предпазени и включени в Червената книга на България. Известен е с благосъстоянието си на орхидеи. От срещащите се 47 типа в Родопите, тук се откриват 27 и по тази причина е именуван „ Царството на орхидеите “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР