Мъж, за когото се твърди, че е заплашвал президента на САЩ Байдън, е застрелян по време на акция на ФБР

...
Служители на правоохранителните органи на Съединените щати са застреляли и
Коментари Харесай

Служители на правоохранителните органи на Съединените щати са застреляли и убили мъж от Юта, който е отправил заплахи срещу президента Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис и окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, преди планирано президентско посещение в щата.

Федералното бюро за разследване (ФБР), местната разузнавателна агенция на САЩ, каза, че нейни агенти са се опитали да връчат заповеди за обиск и арест рано в сряда в резиденцията на Крейг Робъртсън в Прово, Юта, южно от Солт Лейк Сити.

Неназовани източници от правоприлагащите органи казаха на Асошиейтед прес, че Робъртсън е бил въоръжен, когато е станал инцидентът. ФБР публикува изявление, в което се казва, че стрелбата е в процес на проверка.

„ФБР приема сериозно всички инциденти със стрелба, в които са замесени наши агенти или членове на специалната група“, каза агенцията.

Стрелбата идва на фона на засилени страхове от политическо насилие в САЩ, особено след атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.


По време на смъртта си, Робъртсън се сблъска с три престъпления, включително отправяне на междущатски заплахи, отправяне на заплахи срещу президента и оказване на влияние, възпрепятстване и отмъщение срещу федерални служители на правоприлагащите органи чрез заплаха.

Наказателната жалба срещу него изтъкна публикации в социалните медии, които Робъртсън направи, изразявайки насилствени желания към предполагаемите врагове на бившия президент републиканец Доналд Тръмп.

В документите се твърди, че Робъртсън се е обърнал към Facebook в понеделник, за да каже, че е научил за посещението на Байдън в Юта и ще трябва да „почисти праха от снайперската пушка M24“. Байдън спря в Юта в сряда, като част от пътуване из западните Съединени щати.

В предишна публикация, през септември 2022 г., Робъртсън твърди, че е написал: „Моментът е подходящ за президентско убийство или две. Първо Джо, после Камала!!!”

Браг, окръжният прокурор, който повдигна първото наказателно обвинение срещу Тръмп в Ню Йорк, също е бил мишена, според съдебните документи. ФБР каза, че е било предупредено за дейностите на Робъртсън през март, след като той публикува в платформата Truth Social, че иска да „постави хубава дупка в челото му [на Браг]“.

Онлайн Робъртсън описва себе си като „MAGA Trumper“, като се позовава на акронима на лозунга на Тръмп „Make America Great Again“.

Подробности за обстоятелствата около смъртта на Робъртсън все още не са публикувани.

Но стрелбата привлече вниманието към продължаващата заплаха от политическо насилие в САЩ. В доклад, публикуван от информационната агенция Ройтерс в сряда, се казва, че в момента САЩ са подложени на политическо насилие на ниво, невиждано от 70-те години на миналия век, като голяма част от него се движи от крайната десница.

В сравнение с днешните заплахи обаче, политическото насилие през 70-те години на миналия век до голяма степен се извършваше от радикални леви групи, които бяха насочени към собственост, но избягваха да убиват хора. Тези тенденции са се променили, обяснява докладът на Ройтерс, посочвайки неотдавнашните масови стрелби в Портланд, Орегон и Бъфало, Ню Йорк, извършени от лица, които изразяват десни настроения.

Откакто тълпа поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. в опит да отменят изборната загуба на Тръмп, Ройтерс заяви, че е открила 14 случая на фатално политическо насилие, 13 от които са извършени от десни нападатели и един отляво.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР