Служители на Общината всеки ден извършват проверки, за миналата година

...
Служители на Общината всеки ден извършват проверки, за миналата година
Коментари Харесай

Защо стари трошки продължават да заемат паркоместа в Бургас

Служители на Общината всеки ден правят инспекции, за предходната година са репатрирани над 220 излезли от приложимост коли

Община Бургас продължава „ борбата ” си с изоставените коли, отнемащи евентуално свободни паркоместа в кварталите на града. От няколко дни жители се оплакват, че изключително през лятото обстановката с паркирането се усложнява доста с времето и винят точно изоставените коли, които с месеци и с години гният на едно и също място пред блокове.

Дискусиите в мрежата вървят в нормалния си път – срещат се отзиви, вариращи от „ някой не си прави работата ”, до „ кметът персонално е отговорен ”, само че истината е малко по-различна. Всъщност процедурата по репатрацията на изоставени коли въобще не е лесна от чисто законова позиция. Процесът, от началото му с подаване на сигнал до способените органи, до края му с репатрацията на МПС-то, от време на време може да отнеме до половин година и има доста фактори, които оказват въздействие върху бързината, с която се работи.

Така да вземем за пример с доклад за предходната година през януари 2023 година Община Бургас се похвали и то с причина, че е съумяла да освободи от остарял скрап над 220 паркоместа в града. Това се е случило непринудено от притежателите или със заповед за наложително пренасяне.

„ Извършват се постоянни инспекции от чиновниците в общинския отдел „ Озеленяване и околна среда ”. Излезлите от приложимост моторни транспортни средства (ИУМПС) се смятат за боклук по смисъла на Наредбата за условията за отнасяне на отпадъците от моторни транспортни средства – тези коли, които нямат удостоверен стикер за преминат годишен механически обзор повече от три месеца, се смятат за точно такива. Собствениците им са длъжни да ги предадат на площадка за краткотрайно предпазване или в център за разкомплектоване ”, оповестиха от Община Бургас.

За да бъде един автомобил регистриран като ИУМПС, той би трябвало да дава отговор на най-малко едно от три условия, прецизират още от пресцентъра на администрацията.
Да бъде със остарели регистрационни номера; Да са минали най-малко три месеца от датата, на която е следвало да бъде осъществен наложителен периодически механически обзор. Да се намира на терен общинска или държавна благосъстоятелност.
По отношение на периодите пък процесът протича по следния метод: Ако даден автомобил бъде категоризиран като ИУМПС, на притежателя му се дава 14-дневен период за непринудено пренасяне не площадка за краткотрайно предпазване. След приключване на периода се правят съотвените инспекции и в случай че автомобилът не е изместен, следва сформиране на акт за определяне на административно нарушаване, а по-късно и заповед за наложително пренасяне.

„ За страдание, законовите периоди са релативно дълги и в най-оптимистичния вид действително наложително пренасяне може да се реализира до месец след влизане в действие на заповедта за наложително пренасяне или към 6 месеца от пускане на процедурата ”, допълват от Община Бургас.

При установени изоставени коли можете да сигнализирате на " Денонощен дежурен телефон на Община Бургас " - 056/84 15 60 (907 218) или на горещия телефон в дирекция " Околна среда " - 056/82 66 59, както и на e-mail:.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР