Служители на ЛУКойл Нефтохим“ -Бургас блокираха днес изхода на града

...
Служители на ЛУКойл Нефтохим“ -Бургас блокираха днес изхода на града
Коментари Харесай

Нефтохимици блокираха изхода на Бургас

Служители на „ ЛУКойл Нефтохим “ -Бургас блокираха през днешния ден изхода на града в посока Автомагистрала „ Тракия “ в символ на митинг против концепцията за предварително преустановяване на дерогацията за достовка на съветски петрол. Митингът не е политически, а е реакцията против спекулациите за бъдещето на завода в публичното и политическо пространство, и пази правото на труд на служащите в предприятието.

Протестът се провежда от Синдиката на българските нефтохимици.

Служителите на рафинерията се тормозят, че работните им места са застрашени, в случай че " Лукойл Нефтохим " спре работа поради възбраната за импорт на суровина от Русия.

„ Заводът на майка ми и моя татко, в който работя, обичам, пламтя. Нефтохимици да бъдем за нас е орис. Не затваряйте порти пред нашите деца! “- Зад този афиш застанаха протестиращите.

„ Днес не сме единствено тези, които работят единствено в рафинерията. В нея от 60 години са работили нашите татковци, майки, братя, сестри, надяваме се да работят и нашите деца. Всички сме дружно, с цел да защитим нашие работни места. Това са 60 години популярност, труд, професионализъм. Аплодисменти за всички наши сътрудници, които са работили, работят и ще работят там ", обявиха присъстващите. И изрично оповестиха: " Не може някой да се разсъни през днешния ден и да каже: Дерогация давам, дерогация взимам ".

Протетиращите оповестиха, че няма да позволен най-голямата рафинерия на балканите да бъде закрита, както стана с " Плама ", " Химко-Враца ", азотно-торовите фабрики и други предприятия в България.

Нефтохимици предизвестиха, че в случай че дерогацията бъде прекъсната предварително, цената на бензина може да скочи до 4-5 лв. и отхвърлиха бургаската рафинерия да дължи милиарди на бюджета, както твърдели някои политици.

" Не допускайте " Нефтохим " да се трансформира в огромната зала " Арена Бургас ", която стои празна след откриването си ", прикани индустриалният началник Димитър Добрев.

Синдикатите одобриха декларация в 4 претенции до управляващите- да се спре предварителното лишаване на дерогацията, да се организира публично разискване за бъдещето развиване на нефтохимическия бранш и да се преустановят " голословните изказвания " и обвинявания от политически партии и обединения без доказателства и обстоятелства, уронващи престижа на специалността нефтохимик.

Синдикатите упорстват да се насрочи незабавна среща в Министерството на енергетиката, парламентарната комисия по енергетика, ръководителите на парламентарни групи, управлението на " Лукойл Нефтохим Бургас ", " Лукойл България " и профсъюзите за контролиране на взаимоотношението сред тях.

" Ако не бъдем чути, всички нефтохимици и обвързваните с тях специалности, партньорски организации, в това число и бензиностанциите, ще предприемем по-мащабни дейности ", предизвестиха нефтохимиците.

" Нефтохим " е последната цитадела на химическата индустрия в България.Ще преразказвам Максим Горки и ще кажа, че " Нефтохим " звучни гордо ", съобщи синдикалният водач Павлин Ваковски.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР