Служители на компанията Amazon излязоха на протест по време на

...
Служители на компанията Amazon излязоха на протест по време на
Коментари Харесай

Служители на Amazon стачкуваха в Европа по време на Черния петък

Служители на компанията Amazon излязоха на митинг по време на тазгодишния Черен петък във Англия и Германия. Очакват се митинги и в Италия, Франция и Испания. Традиционно черният петък е най-натовареното време в годината за онлайн ритейръла, а тази година пониженията са от 17 ноември до 27 ноември. Това не е първият път, в който чиновниците на американския софтуерен колос стачкуват, само че съгласно профсъюзите ще бъде най-големият срив в историята на компанията.

" Накарайте Amazon да заплаща " (Make Amazon Pay) е световна акция, координирана от UNI Global Union, която споделя, че стачки и митинги ще се проведат допълнително от 30 страни. От 2020 година акцията сплотява над 80 организации, работещи в региона на труда, налозите, климата, расовата правдивост и десетки хиляди поддръжници от целия свят.

В Обединеното кралство профсъюзът GMB съобщи, че повече от 1000 чиновници в логистичен център в Ковънтри стачкуват поради дълготраен спор за заплащането. Стачкуващите упорстват за по-добри условия и нарастване на заплатите им до 15 паунда на час. Центърът е един от най-натоварените в Обединеното кралство и опасенията за въздействието на стачката върху клиентите се усилват. Говорител на Amazon UK показа пред Reuters, че минималното почасово възнаграждение в компанията е сред 11.80 и 13 паунда според от местоположението, а от април 2024 година ще бъде сред 12.30 и 13 паунда на час. От компанията твърдят, че стачката няма да аргументи разстройства за клиентите й. Към момента акциите на Amazon не са повлияни от митингите, като даже се покачиха с към 2% в предпазарната търговия в петък.
Реклама Минималната заплата във Англия Настоящата минимална заплата за хора на възраст над 23 години е 10.42 паунда на час. В есенното изказване финансовият министър Джеръми Хънт разгласи, че тя ще се увеличи с 9.8% до 11.44 на час през април 2024 година
В Германия също се организираха митинги в няколко логистични центъра на компанията. Около 250 чиновници стачкуваха в склад в Лайпциг и към 500 в Райнберг, заяви немският синдикат Verdi в петък, представен от Reuters. Те упорстват за подписване на групов трудов контракт, който да актуализира трудовите им хонорари и да обезпечи по-благоприятни условия на труд.

От Amazon в Германия разясниха, че считат заплащането и изискванията за обективни, като началната заплата там е над 14 евро на час.

В Италия Италианската генерална конфедерация на труда (CGIL) прикани за стачка в склада в Кастел Сан Джовани. В Испания Синдикалната конфедерация на работническите комисии (CCOO) също прикани чиновниците в складовете и доставчиците да провеждат едночасова стачка на всяка промяна по време на " Кибер понеделник ", последния ден от пониженията.
Реклама
Amazon съумява да резервира известността си в Европа макар възходящата конкуренция. Компанията има повече от 181 млн. консуматори в Европейски Съюз и непосредствено наема повече от 150 хиляди души на континента, съгласно неотдавнашен отчет за бистрота, който беше направен в отговор на новите условия на Европейски Съюз за огромните компании. През август Законът за цифровите услуги (DSA) наложи нови правила за модериране на наличие, дискретност на потребителите и бистрота за платформи и търсачки, обозначени като доста огромни онлайн платформи (VLOP), които имат повече от 45 млн. консуматори в Европейски Съюз.

Според отчета, Германия е най-големият пазар на Amazon с повече от 60 млн. дейни консуматори месечно, следвана от Италия с 38 млн., а българските консуматори са 82 хиляди Компанията има корпоративни офиси в 50 европейски града и към 250 логистични центъра в Европейски Съюз.
Свързани публикации Възпрепятстват ли Amazon и Гугъл конкуренцията 27 октомври 2023, 06:43 Съединени американски щати и 17 щата съдят Amazon поради монопол в електронната търговия 28 септември 2023, 10:37 Amazon ще влага до 4 милиарда $ в стартъпа за генеративен AI Anthropic 26 септември 2023, 10:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР