Служители на европейската гранична агенция Фронтекс ще бъдат разположени по

...
Служители на европейската гранична агенция Фронтекс ще бъдат разположени по
Коментари Харесай

Европейски граничари ще пазят по македонските граници от 1 април

Служители на европейската гранична организация " Фронтекс " ще бъдат ситуирани по македонските граници, с цел да оказват помощ против противозаконната миграция, от 1 април, откакто в петък Светът на Европейски Съюз даде зелена светлина за подписването на съглашение със Северна Македония.

Споразумението ще разреши да се провеждат взаимни интервенции и да бъдат ситуирани екипи за ръководство на границите в Северна Македония, заяви Съветът.

Засилването на контрола по границите на Северна Македония ще способства за в допълнение повишение на сигурността по външните граници на Европейски Съюз, се споделя в изказване, публикувано в петък.

В сходство с регламента за европейската гранична и брегова защита, съглашението включва също разпореждания за наблюдаване на сходството и за отбрана на главните права.

Споразумението със Северна Македония ще разреши европейските граничари да бъдат на всички македонски граници, а освен на тези с България и Гърция, които са членове на Европейски Съюз. А също и ще им даде право да упражняват изпълнителни пълномощия, като гранични инспекции и регистрация на лица, търсещи леговище.

 Европейски Съюз дава пари на Западните Балкани за дронове по границите Европейски Съюз дава пари на Западните Балкани за дронове по границите

" Фронтекс " има съглашения за съдействие в ръководството на границите с Албания, Черна гора и със Сърбия, само че те разрешават разполагане на гранични екипи единствено по границите им с Европейски Съюз. Европейски Съюз в този момент договаря с тях за разширението на мандата.

Това е второ от новия вид съглашения на Европейски Съюз за ръководство на границите, откакто договорът с Молдова влезе в действие от 1 ноември.

2022 година и то беше утвърдено от Народното събрание в Скопие, като след решението на Съвета да го удостовери, то ще влезе в действие от 1 април. Това беше първият интернационален юридически акт, подписан от Европейски Съюз със Северна Македония на македонски език, откакто България смъкна ветото си върху евроинтеграцията на Скопие.

Европейски Съюз е подложен на мощен миграционен напън, като Балканският маршрут е желан от трафикантите. По данни на " Фронтекс " през 2022 година над 330 хиляди противозаконни мигранти са засечени по външните граници на Европейски Съюз. Почти 146 хиляди от тях са употребявали Балканския маршрут, с цел да стигнат до Шенген.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР