Служебното правителство удължи срока за обществено обсъждане по проекта за

...
Служебното правителство удължи срока за обществено обсъждане по проекта за
Коментари Харесай

Служебният кабинет забавя законовите промени за главния прокурор и разделянето на ВСС

Служебното държавно управление удължи периода за публично разискване по плана за нов Закон за правосъдната власт (ЗСВ) с 20 дни - до 7 май, оповестиха от Министерството на правораздаването. Първоначално избраният период изтичаше на 15 април .

Удължаването значи, че ще се забави и окончателното приемане на промените в правосъдната система, които бяха признати с измененията в конституцията. Те засягат, да вземем за пример, свиването на ролята на основния прокурор и преструктурирането на Висшия правосъден съвет (ВСС).

През май обаче Народното събрание ще излезе в отпуск поради идните на 9 юни парламентарни и европейски избори. Това значи, че възможното приемане на новия Закон за съдебната власт ще се случи най-рано през лятото. Проектът беше създаден от екипа на някогашния правосъден министър Атанас Славов и беше измежду главните цели на подалото оставка държавно управление на Николай Денков.

В понеделник от правосъдното министерство оповестиха, че удължаването на периода се постанова поради голям брой оферти за корекции в плана, получени от правосъдните органи и съсловните организации на магистратите. От предходната седмица министерството се управлява Мария Павлова, която до момента беше заместничка на краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов .

Промените в Закона за правосъдната власт са нужни, с цел да бъдат регламентирани нововъведенията, прокарани с, прокарана от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи през декември 2023 година Основно те плануват разделянето на Висшия правосъден съвет (ВСС) на два обособени органа - един за съдиите и един за прокурорите и следователите.

Сред въпросите, които Закон за съдебната власт би трябвало попадат следните неща:
пълномощия на новите Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет;нови условия при избора на членовете на двата съвета;преформулиране на пълномощията на прокуратурата и стесняване на ролята на основния прокурор;подобряване на състезанията за покачване на магистрати и на процедурите за тяхното наказване;ограничаване на практиката за командироване на магистрати посредством заобикаляне на състезанията за повишение;нови условия за избор на основен правосъден контрольор и подчинените му инспектори.
Първото публично разискване по новите текстове се организира на 26 март. Предстои планът за нов Закон за правосъдната власт да бъде импортиран в Народното събрание, само че преди този момент той може да бъде модифициран от новия управителен екип в правосъдното министерство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР