Служебното правителство ще внесе базов бюджет, но преди това партиите

...
Служебното правителство ще внесе базов бюджет, но преди това партиите
Коментари Харесай

Радев пред синдикатите: Служебното правителство ще внесе базов бюджет, но трябва консенсус

Служебното държавно управление ще внесе базов бюджет, само че преди този момент партиите в Народното събрание би трябвало да реализират консенсус за това. Това разгласи президентът Румен Радев на срещата си с КНСБ и КТ „ Подкрепа “.

Синдикатите още веднъж настояха и пред Радев служебното държавно управление да внесе нов бюджет, а не удължаващ.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изясни на срещата с Радев, че без Бюджет 2023 няма по какъв начин да се намерят решенията, които търсят синдикалните организации. „ Не виждаме причина да удължаваме Бюджет 2022, това е и на ръба на конституционната допустимост “, съобщи Димитров.

От своя страна президентът акцентира, че самият той е упорствал служебното държавно управление да внесе базов бюджет, само че в това време е бил задължен да послуша и министрите. „ Бюджетът е финансовият проект, който показва политиката на Народното събрание и на държавното управление, а сега към момента няма постоянен кабинет “, съобщи Радев и означи, че до момента служебно държавно управление не е внасяло закон за бюджет, а единствено актуализация.

Според него у партиите има боязън да поемат властта през зимата, а това не е почтено по отношение на българските жители.

„ Оценявам и споделям изцяло вашата угриженост и паника за сериозната инфлация, която е в страната, и за приходите на хората, за идната зима, за най-уязвимите и по какъв начин те да бъдат подкрепени, за това, че търсите разговор с всички институции, от които зависи това да се случи “, съобщи още президентът.

В четвъртък в Народното събрание се организираха три срещи на тематика Държавен бюджет. Първата беше по самодейност на „ Продължаваме промяната “ с КТ „ Подкрепа “ и КНСБ. Синдикалните организации поддържаха настояването на „ Продължаваме промяната ” служебното държавно управление да внесе нов бюджет за 2023 година, а не законопроект за удължение на сегашния. Общо беше визията и във връзка с повдигането на минималната работна заплата.

Малко по-късно от партията се срещнаха и с „ Демократична България “, които също акцентираха, че би трябвало да бъде импортиран нов бюджет, а не удължаващ. От „ Демократична България “ използваха случая да призоват „ Продължаваме промяната “ да подходят отговорно с втория мандат и им предложиха взаимно явяване на локалните избори следващата година.

Третата среща беше по самодейност на Българска социалистическа партия с ГЕРБ-СДС. При тях обаче имаше разграничение – от левицата държат на нов бюджет, а от ГЕРБ на удължение на сегашния.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР