Служебното правителство ще предложи две тарифи за тока, така че

...
Служебното правителство ще предложи две тарифи за тока, така че
Коментари Харесай

Пак предлагат две тарифи за тока

Служебното държавно управление ще предложи две цени за тока, тъй че по-бедните фамилии да заплащат по-ниски сметки, стана ясно от думите на вицепремиера и транспортен министър Христо Алексиев. " Това ще стане по един по-различен механизъм. Ще въведем две цени. Който използва повече, няма да може да се употребява по цената 82 лева, той ще заплаща по-висока цена. Средното ползване на едно 4-членно семейство е към 200 киловатчаса. Ще сложим една граница от 250-300 киловатчаса. Така тези обезщетения ще бъдат фокусирани към по-уязвимите ", изясни той.Отделно са планувани и обезщетения за бизнеса. Те ще продължат, само че ще бъдат по-фокусирани към предприятията, които имат ниско ползване в пиковите часове за икономисване на електрическа енергия, посочи Алексиев.

Идеята за въвеждането на две цени не е нова. " Ние приказваме за таван на цените на газ, парно, вода и ток от месец април. Тогава Политическа партия и Демократична България бяха изрично срещу, тъй като не било пазарно и било остаряло, а в този момент, когато половин Европа мина на такива цени, са го поставили в програмата си. Настоявахме да има разбиране за енергийна беднотия и две цени - за небогати и богати, а в този момент го виждам написано в тяхната стратегия. ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред БТВ.

В предходния парламент бе импортиран законопроект, съгласно който Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) получава право да дефинира по-ниски цени на електрическата и топлинната сила, на природния газ и на водата, когато се използват количества, нужни за облекчаване на съществени потребности. В препоръчаните в закона промени обаче не се регламентираше какво значи " ползване за облекчаване на съществени потребности ", в случай че не се приемеше, че КЕВР би трябвало да го дефинира. Засега единствено за водата е признато, че на човек се поставят до 3,5 куб. м вода месечно като концепцията за две цени нееднократно е била дискутирана, само че до реализацията й по този начин и не се стигна. Също по този начин ще трябва  да се дефинира и какво да е " потреблението за съществени потребности "   на ток, газ и парно и какви да са " блок цените ". Особено комплицирано ще е решаването на задачата за газа и парното, където потреблението зависи от отопляемата площ на жилището.

Предвиждаха се и целеви отчисления от постигнатите поради високите цени облаги в държавните енергийни предприятия за компенсиране на скъпите енергоресурси.  Две цени - по-ниска при прилагане до 75 кВтч месечно, и по-висока за идващото изразходвано количество имаше в интервала 2004-2006 г. 

Готови сме, в случай че Народното събрание ни гласоподава това пълномощие, да въведем блок цени - до несъмнено количество ток, вода да се заплаща по една цена, над нея - цената да бъде по-висока. КЕВР е подготвена за такава мярка, има опит с такова ценообразуване и то може да бъде въведено с изключително ценово решение, оповестиха наскоро от регулатора. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР