Служебното правителство работи усърдно по редакцията, завършването и представянето за

...
Служебното правителство работи усърдно по редакцията, завършването и представянето за
Коментари Харесай

Предстоят редакция и екооценка на плана за възстановяване

Служебното държавно управление работи старателно по редакцията, завършването и представянето за утвърждение в Европейската комисия на националния проект за възобновяване и резистентност, с планове по който страната ни има намерение да кандидатства за безплатно финансиране от европейския проект за възобновяване в размер на 12 милиарда лева с алтернатива сумата посредством кредитиране до доближи 60 милиарда лева Отменено е също по този начин решението на предходния екоминистър Емил Димитров-Ревизоро, съгласно което не е нужна екологична оценка на проекта, което запарка вратата за осъществяването на такава, както упорстват природозащитници

След като е разгледал постъпили тъжби от неправителствени организации, министърът на околната среда и водите Асен Личев е ревизирал случая и решил, че са налице учредения за отдръпване на решението за неналичието на нужда от осъществяване на процедура по екологична оценка. Това оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в четвъртък.

Ако Личев не бе сторил това, можеше да бъде блокиран в съда основният документ и по този начин напълно да се забави внасянето му за утвърждение в Европейската комисия и надлежно кандидатстването с български планове и приемане на финансирането.

Сега процедурно проектът, който към момента не е утвърден публично от Министерския съвет, само че не е ясно към момента какви корекции ще претърпи корекции от служебното държавно управление, би трябвало първо да бъде признат от кабинета, а по-късно да бъде импортиран в Министерство на околната среда и водите, където към този момент да се задейства процедурата по оценка на въздействието на политиките и капиталовите планове, заложени в проекта.

За екооценка на този документ, каквито са и условията на българското екозаконодателство, приканиха единствено преди дни от организацията " Зелени закони ". Природозащитниците също по този начин упорстват за преразглеждане на някои от заложените в плата планове и те да бъдат поправени и надлежно преразпределено финансирането. Засега от държавното управление не са коментирали какво ще подхващат по проекта за възобновяване, който трябваше да бъде импортиран в Еврокомисията за утвърждение до 30 април. Ако това беше станало, страната не можеше да има достъп до въпросните 12 милиарда лв. още през есента. Вместо това предходният вицепремиер за еврофондовете Томислав Дончев го прати за импровизирано координиране с Брюксел
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР