Мими Христова и Юлиана Янева стигнаха до директни схватки за

...
Мими Христова и Юлиана Янева стигнаха до директни схватки за
Коментари Харесай

Юлиана Янева и Мими Христова стигнаха до директните схватки за квоти

Мими Христова и Юлиана Янева стигнаха до директни битки за олимпийски квоти на квалификациите по битка в Истанбул, Турция, а Евелина Николова няма да има опция да пази бронзовия си орден от Токио 2020. Други две българки към момента имат късмет да стигнат до Париж през репешажи.

Христова не се задържа дълго на тепиха в петък. Тя стартира на 68 кг със мълниеносен туш против унгарката Ноеми Сабадош при задатък от четири точки, след което надделя с техническо предимство украинката Алина Бережна при оставащи 16 секунди до края на първата част. 

На полуфиналите, в които победа дава квота за Париж 2024, Христова ще се изправи против китайката Фън Чжоу. Тя е трикратна шампионка на Азия и също така има два медала от международни шампионати.

Пътят на Янева към полуфиналите на 76 кг бе сложен, само че носителката на наградата за най-хубава състезателка на " Дан Колов " се оправи безупречно. Тя започва против опитната австрийка Мартина Кюнц, която в Баку преодоля пресявките с 21:0 механически точки. Двете бяха равни при 3:3 във втората част, само че Янева събори Кюнц 33 секунди преди края за нови четири точки. Българката в последна сметка продължи напред със 7:5.

В идната си битка Янева завоюва с безапелационното 5:0 против състезаващата се с безпристрастен статут Кристина Шумова, а на четвъртфиналите българката срещна настоящата европейска вицешампионка Анастасия Осняч. Украинката поведе с 2:0 след първата част, само че втората бе доминирана от Янева. Тя направи пет безответни точки и получи още една след несполучливо оборване на украинците за крайното 6:2.

На полуфиналите Янева ще срещне монголката Даванасан Енк Амар.

Евелина Николова няма да пази медала си от Токио, откакто отпадна в категория до 57 кг. Тя загуби на старта с 4:15 против Яйнелис Вердесия, а кубинската състезателка бе туширана от Лайлохон Собирова от Узкекистан още в идната битка.

Това значи, че нито една от медалистките за България в Токио няма да се състезава в Париж. Николова не завоюва квота, а Тайбе Юсеин бе изместена на 62 кг в националния тим от Биляна Дудова. Последната заслужи квота за Олимпийските игри през европейските квалификации в Баку.

Ирена Бинкова записа една победа на 53 кг, откакто тушира мароканката Зинеб Еш Шабки на старта. След това българката отстъпи с техническо предимство против трикратната европейска шампионка Сталвира Оршош. Унгарката обаче надделя кубинката Лаура Авила и при победа над молдовката Мариана Драгутан ще изтегли Бинкова на репешаж.

Подобна е ориста и на Миглена Селишка на 50 кг. Българката загуби с 0:10 против севернокорейката Сон-хян Ким, която записа още една победа с техническо предимство против виетнамката Ти Шуан Нгуен. Ким се добра до полуфинала, в който обаче ще се изправи против 11-кратната европейска шампионка Мария Стадник от Азербайджан.

Според регламента на шампионата в Истанбул, спечелилите от репешажите в двете схеми ще се срещнат в директна битка за трета олимпийска квота в категорията. В четвъртък Айк Мнацаканян спечели третата квота за България - на 77 кг типичен жанр./БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР