Служебното правителство представи в сряда основните параметри на бюджета за

...
Служебното правителство представи в сряда основните параметри на бюджета за
Коментари Харесай

Бюджет 2022: Как ще се осигури обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати

Служебното държавно управление показа в сряда главните параметри на бюджета за идната година. В него се плануват повече пари за пенсионерите, майките и работещите с ниски приходи. Предвижда се минималната работна заплата от първи януари да стане 710 лв.. Чрез Закона за бюджета ще се резервира и увеличеният размер на майчинството през втората година от 650 лв..

Не изпаднах в огромна наслада, като го чух, по няколко аргументи. Обикновено един финансов министър първо внася бюджета, с цел да го видят всички, да видят параметрите, по-късно приказва. Това деяние е малко като каруцата пред коня, разяснява в утринния блок на Нова телевизия „ Здравей, България " икономистът Георги Ганев.

Очакваше се, че бюджетът за 2022 година ще бъде направен от партиите, които ще сформират държавно управление. В хода на договарянията сред тях се говореше и за съответни параметри на бюджета.

Политическо сигурно има. Учудвам се за тази липса на връзка. Минаха изборите, нека се образува постоянен кабинет и към този момент в парламент би трябвало да се разясняват тези тематики и тактики, съобщи икономистът Владимир Сиркаров. Относно минималната работна заплата това е тематика, която звучи добре на пръв взор, само че по принцип води по-скоро до отрицателни резултати. Особено, когато се намираме в инфлационна среда, с едни сходни дейности слагаме още съчки в огнището и огънят ще се разпали още повече, съобщи Сиркаров.

Според Ганев основно значимо е публикуването на средносрочната бюджетна прогноза, което не е направено. Не чухме какъв брой ще е дефицитът следващата година, какъв брой дълг ще се емитира, какъв ще е процентът на дълга, по отношение на Брутният вътрешен продукт в края на годината, сподели Ганев.

Тези оферти, които видяхме, са много разнообразни, даже множеството ги няма в договарянията, които се водеха в другите групи по стопанска система и по финанси. Например минималната пенсия, съобщи Владимир Сиркаров.

Според икономистите към момента не е ясно какво тъкмо се случва с пенсиите. В момента тя е 300 лв.. Още преди време стана ясно, че от Коледа тя се трансформира на 370 лв.. Правителството обаче предложи да се резервира и спомагателното заплащане от 120 лв.. След като се прибавят и те - минималната пенсия би трябвало да бъде 490 лв.. Часове по-късно тази информация беше опровергана и 120 лв. станаха 60 лв..

Разговорите в групите по финанси и обществена политика бяха по какъв начин да стане по този начин, че към този момент минималната пенсия да спре да нараства с решения на политици, а да дава отговор на пенсионно осигурителната формула, другото да бъде обществена помощ, изясни Ганев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР