Служебното правителство пак започна да плаши българските граждани. Това, което

...
Служебното правителство пак започна да плаши българските граждани. Това, което
Коментари Харесай

Асен Василев: Тези, които плашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите

Служебното държавно управление отново стартира да плаши българските жители. Това, което се случва сега, е политическа операция. Един елементарен въпрос. Фискалният запас към края на 2021 година, последните месеци от ръководството на ГЕРБ, беше 8, 8 милиарда лв.. Към момента е 16, 4 милиарда лева, с съвсем 8 милиарда повече. Как тъкмо банкрутира страна. Тези, които се пробват да ви изплашат с банкрут на страната, се пробват да ви откраднат парите.

Това съобщи някогашният финансов министър Асен Василев във видео, качено на фейсбук страницата на „ Продължаваме промяната “. Поводът е отчет на служебния финансов министър Росица Велкова, съгласно който може да се стигне до свръхдефицит и да се наложи заем от МВФ. На процедура да се стигне до банкрут на страната.

„ Ако новите депутати одобряват бюджета в този тип, нямаме риск за Еврозоната, в случай че те усилят недостига на бюджета, това значи, че ние бихме влезнали в процедура по свръхдефицит. Това ще докара до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на интернационалните пазари, да се набере размер и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до изтегляне на дълг от Международния валутен фонд “, съобщи на брифинг Велкова.

По думите ѝ появилите се гръмки заглавия, че страната е изправена пред банкрут са по-скоро тълкования на публицисти, които не били разчели добре отчета.

„ Не е обсъждана средносрочна прогноза, не е прегледан проектозакон за бюджет за 2023 година, а единствено идея. Съгласно така наречен удължителен закон за бюджета, до края на април би трябвало внесем проектозакон за държавния бюджет. В тази идея главното решение, което се взе, е че ще бъде заложен дефит от 3% от Брутният вътрешен продукт “, уточни Велкова.

Дефицитът за 2023 година възлиза на на 6,9 от Брутният вътрешен продукт на начислена основа. На 3 април ще се показа проектобюджетът за публично разискване, а на 26 април да се одобри от Министерския съвет и да се внесе в Народното събрание.

Предвижда се също по този начин 100% дял от всички обществени предприятия след приспадане на счетоводна загуба. ТОЛ таксите ще бъдат увеличени, както ще има и покачване на конценсионни хонорари предвид на инфлацията.

„ В пакета данъчни закони и приходни ограничения ще се вкара еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 година – налог свръхпечалба, създаден за всички юридически лица, въз основата на правилата, залегнали в регламента “, уточни финансовият министър.

Предвижда се повишение на акциза на електронните цигари, вейпове, завишаване на фискалния надзор, както и авансово обявление на Данък добавена стойност на рискови артикули. Според Велкова при тези ограничения ще може да се съблюдава така наречен швейцарско предписание при индексирането на пенсиите от 1 юли.

Ръст на заплатите в бюджетния бранш от 10% ще има единствено там, където не е имало нарастване през 2022 година, изясни още финансовият министър. Също по този начин се планува ограничението на разноските за командировки.

На Народното събрание ще се плануват буфери, като да няма право финансови разноски да се изразходват за други разноски.

„ Ще се върне 90-процентното осъществяване на разноските на четвъртото тримесечие и ненарушаване на бюджетното салдо от 10% “, сподели Велкова. По принцип това не от най-хубавите бюджетни практики, по тази причина в последните години МФ не ползва това предписание, само че се постанова да се върне, с цел да може да се съблюдава бюджетното салдо от 3%, добави тя.

Предвижда се при преизпълнение на доходи от приходните организации (НАП и Агенция „ Митници “), възнагражденията да се усилят с 15% на чиновниците, а при преизпълнение в границите на 100%, възнагражденията да се вдигнат с 10%.

Данък добавена стойност ставките, които изтичат на 1 юли, ще се запазят на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Данък добавена стойност на фитнесите ще бъде препоръчано да се върне.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР