Служебното правителство на Гълъб Донев прави опит да навакса драматичното

...
Служебното правителство на Гълъб Донев прави опит да навакса драматичното
Коментари Харесай

ЕК одобри 7 програми за 16,7 млрд. лв. европари за България

Служебното държавно управление на Гълъб Донев прави опит да навакса трагичното закъснение на осъществяването на европейските стратегии през сегашния програмен интервал 2021 - 2027 година

Европейската комисия е одобрила 7 стратегии с бюджет от 16.7 милиарда лв. (европейски средства + съфинансиране) от общо 11 стратегии за близо 40 милиарда лв.. Това стана ясно от показаните данни от вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет. В него участваха представителите на стратегиите, получили зелена светлина от Брюксел.

С днешна дата утвърдените от Еврокомисията стратегии са " Конкурентоспособност ", " Човешки запаси ", " Образование ", " Транспортна съгласуваност ", " Околна среда ", " Храни " и " Техническа помощ ".

От тях едвам три са отворили схеми за кандидатстване - " Храни ", " Образование " и " Човешки запаси ", сподели инспекция на Mediapool в системата ИСУН 2020. Новата система ИСУН за сегашния програмен интервал към момента не е създадена и, с цел да не се губи време, тези стратегии са прибавени към остарялата.

Европейската комисия към момента не е одобрила едни от най-големите стратегии през сегашния програмен интервал . Това са " Регионално развиване " с бюджет от 7 милиарда лева, земеделските стратегии - общо за 16 милиарда лева и тази за научни проучвания с бюджет от 2.15 милиарда лева

Тези стратегии се бавят главно по виновност на България. По " Регионално развиване " страната ни упорства средствата от фонда за обективен преход в размер от 3.22 милиарда лева за закриване на въглищните централи в Бобов дол, Перник и Гълъбово да не се харчат единствено в областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, както упорства Брюкссел.

Парите за земеделие се бавят поради върнатия през май стратегически проект с 200 забележки. Преди дни земеделският министър Явор Гечев сподели, че към този момент са подготвени с поправките, само че не стана ясно за какво документът не е импортиран за утвърждение в Министерския съвет.

Програмата " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " пък към момента не е изпратена в Европейската комисия. Забавянето по нея пристигна, откакто държавното управление на Кирил Петков предприе сериозна метаморфоза в ръководството ѝ, като бе взето решение да премине към новото министерство на нововъведенията и растежа. Настоящият длъжностен министър Александър Пулев през днешния ден увери, че програмата скоро ще бъде подадена към Европейска комисия.

" Този запас е извънредно значим, защото от една страна ще спомага българската стопанска система да наваксва и да се сближава все по-тясно с европейската, като да вземем за пример подкрепя внедряването на нововъведения в дребните и междинните предприятия, както и построяването на основна инфраструктура. В същото време ще адресира значими пред България проблеми като предварителната защита и ръководството на редица опасности - наводнения, свлачища, пожари ", разяснява Атанас Пеканов.

Той уточни, че обилни европейски средства са избрани за развиване на човешкия капитал. " Тук е най-големият ни капацитет и би трябвало да влагаме повече в него - в обезпечаването на работа, на обучение, на отбрана за най-уязвимите, за най-нуждаещите се, за децата, за отдалечените райони ", сподели вицепремиерът.

Следващата - 2023 година, е обвързвана с редица провокации по отношение на оползотворяването на европейските средства. От една страна завършва финансово остарелият програмен интервал, където има риск от загуба на средствата поради замразените инфраструктурни европроекти за милиарди в очакване на индексацията. От друга страна най-сетне ускорено би трябвало да започва усвояването на средствата от новия програмен интервал. В добавка са и средствата по Плана за възобновяване и резистентност, който е напълно нов механизъм за Европейски Съюз, а България е на опашката по оползотворяването на този финансов запас.

Програма " Конкурентоспособност "

Новата стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " 2021-2027 с бюджет от 3 милиарда лева беше утвърдена от Европейската комисия за рекордно малко време, похвали се Пулев. Той уточни, че програмата е подадена през втората седмица на август и е утвърдена от Европейска комисия на 3 октомври.

" Министерството на вложенията и растежа в този мандат направи това, което 4 години и 5 държавни управления не можаха - създаде наредбата за стартъп-визата. Така непознатите жители отвън Европейски Съюз ще могат да основават високотехнологични компании у нас и да основават работни места ", сподели Пулев.

Програма " Околна среда "

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова обърна особено внимание на предпочитаните ограничения, свързани с предварителна защита и ръководство на риска от наводнения, засушаване, както и изменение на климата.

Близо 450 млн. лева са заделени в зелената стратегия на България, от които над 92 млн. лева ще бъдат ориентирани към дейности, гарантиращи висока степен на предварителната защита от наводнения, уточни тя.

Насърчава се осъществяването на екологосъобразни ограничения, разпознати в Плановете за ръководство на речните басейни за регионите със забележителен евентуален риск от наводнения, както и действия, свързани с разширение на Системата за ранно предизвестие и обявяване на популацията, сподели Росица Карамфилова.

Програма " Образование "

Общият размер на утвърдените от Европейска комисия средства, които ще влязат в образованието по едноименната стратегия са близо 2 милиарда лева до 2027 година Това е два пъти повече спрямо предходния програмен интервал, означи заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова.

Тя посочи, че посредством плануваните действия ще бъдат подкрепени над 760 000 деца и възпитаници.

" Изпълнителна организация " Програма за обучение " е стартирала авансово осъществяването по първите две интервенции от програмата. Над 220 милиона лв. ще бъдат ориентирани за личностно развиване в учебното обучение. Надяваме се по този метод да понижим каузи на прибързано напусналите възпитаници ", съобщи Надя Младенова.

По думите ѝ всички действия по стратегия " Образование ", както и в допълнение заложените, ще обзет над 1 млн. български жители.

Програмата е структурирана в три целта, като плануваните ограничения в поддръжка на образованието обгръщат всички стадии - от детската градина до докторската степен във висшите учебни заведения, уточни Надя Младенова.

Програма " Човешки запаси "

Заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова разгласи, че с осъществяването на ограниченията по стратегия " Развитие на човешките запаси " (2021-2027 г.) ще бъдат подкрепени над 740 000 души.

Това значи, че всеки седми българин ще бъде включен в разнообразни ограничения по програмата.

Тя е с общ бюджет от над 3.8 милиарда лева и е ориентирана към развиване на работната мощ и обезпечаване на по-добри благоприятни условия за обществено включване на уязвимите групи.

По Програмата за храни (2021-2027 г.) се планува всяка година да се раздават по 350 000 пакети с храни и хигиенични материали, както и да бъде предоставян топъл обяд на над 50 000 нуждаещи се.

" Програмата включва и две нови посоки за поддръжка на фамилии (с деца) с ниски приходи посредством даване на най-необходимите бебешки артикули за над 10 000 новородени и ваучери за детска кухня за 10 000 деца ", сподели още заместник-министър Ефремова.

Програма " Транспортна съгласуваност "

Новата стратегия " Транспортна съгласуваност " за интервала 2021 - 2027 година ще разполага с бюджет от 3.16 милиарда лв., като с националното съфинансиране сумата доближава 3.7 милиарда лв..

" Фокусът е с този запас да бъдат довършени планове, стартирани в предходни години ", заяви ръководителят на Управляващия орган на програмата Мартин Георгиев.

С парите от Европа в региона на жп строителството ще се построи жп връзката сред София и Сърбия и ще се приключи линията сред София и Пловдив в огромния жп план Елин Пелин - Костенец. В пътния бранш се планува завършването на автомагистрала " Струма ", тунелът под връх Шипка и построяването на автомагистралата Русе - Велико Търново.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР