Служебното правителство калкулира рисковете обсъждането на бюджета за 2023 г.

...
Служебното правителство калкулира рисковете обсъждането на бюджета за 2023 г.
Коментари Харесай

Владислав Горанов: БСП и ПП не осъзнават действителното състояние на държавните финанси

„ Служебното държавно управление калкулира рисковете разискването на бюджета за 2023 година да се трансформира в популистко наддаване и се опита да запази фискалния разсъдък, отнемайки, въпреки и единствено отчасти, опцията за сходни дейности. Имам чувството, че част от партиите – имам предвид Българска социалистическа партия и Политическа партия, не осъзнават действителното положение на държавните финанси. Данните, които показа служебният министър на финансите, са много притеснителни “. Това разяснява пред „ Труд “ Владислав Горанов от ГЕРБ.

Той акцентира, че експертните оценки на Министерството на финансите на база на към този момент взетите през 2021 и 2022 година са за голям недостиг през идващите 3 години.

„ Дефицит, при равни други условия, от порядъка на 30-35 милиарда лева и нуждата от взимане на нови заеми от близо 50 милиарда лева за същия интервал. Дебатите, които слушаме сред обособените партии в Народното събрание за спомагателни фискални ограничения, са главно в посока понижение на доходи и нарастване на разноски, и то в порядъка на към 5 милиарда лева за предложенията на Българска социалистическа партия и към сред 5 до 7 милиарда лева за предложенията на Политическа партия и всичко това надалеч над упоменатите нагоре базови сюжети от 11 милиарда лева недостиг и нов дълг от 15 милиарда лева за 2023 година Сами разбирате какъв брой е неуместно да се предложи 16 или 20 милиарда лева недостиг единствено за идната година “, безапелационен е някогашният финансов министър.

Той е безапелационен, че правилните цифри на прогнозата за идващите години са от МФ, а не различните на Асен Василев.

„ Аз съм работил към 20 година в Министерството на финансите в друго качество и все пак нямам самостоятелен потенциал да направя макроикономическа прогноза за развиването на страната за идната година. Едва ли и някой различен самичък човек може. В Министерството на финансите и в Българската национална банка има построени екипи от десетки специалисти, които имат модели и потенциал да вършат сходни прогнози и аз и като специалист, и като заместник-министър, и министър постоянно съм се доверявал на техните оценки. Огромна експертиза има и в централната банка.

Всеки който, без да пита слага под подозрение оценките на тези институции, а тези дни се видя, че оценките им се приближават и до тези на Европейската комисия, е самозванец, на който не следва да се има доверие “, сподели още Горанов.

Оценките, с всички условности и липса на задоволително конкретика, на предложенията на Политическа партия и Българска социалистическа партия се правят оценка в милиарди нови разноски над тези на служебното държавно управление, изясни той. „ Грубите оценки са, че предлагането на Българска социалистическа партия е към 5 милиарда лева разноски над тези на служебното държавно управление, а тези на Политическа партия при другите допускания, водят сред 4 и 7 милиарда лева в допълнение. Искам още веднъж да повторя, тъй като неуместният размер на числата като че ли кара хората да отхвърлят действителността, наддаванията в Народното събрание не почват от нула. Всичко, което ще се реши в Народното събрание във връзка на бюджетната сметка за 2023 година, стартира от 11 милиарда лева недостиг и 15 милиарда лева дълг, и който желае, да наддава. Сметката се заплаща след това! “, предизвести финансистът.

Той разяснява още, че поддържа плавното повишаване на цената на цигарите, тъй като „ бюджетът се нуждае от всеки лев при тази разпусната в последните 2 години фискална политика “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР