Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата за

...
Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата за
Коментари Харесай

Социалният министър: Невъзможно е МС да определя нов размер на минималната заплата до 1 септември

Служебното държавно управление е задействало процедурата за въвеждане на Директивата за съответни минимални заплати у нас. Това сподели служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Той изясни, че срокът за въвеждане на Директивата е 2 години, само че държавното управление ще постави старания разпоредбите да влязат в действие у нас по-рано.

Лазаров разяснява, че последните промени в Кодекса на труда, които гласоподаваха депутатите, затрудняват процеса.

Според него е невероятно министрите да дефинират нов размер на минимална работна заплата до 1 септември. Аргументите - главните статистически данни, които служат за установяване на минималната заплата, излизат в средата на август. Така на процедура не остава време за публично разискване, координиране и подготовка на постановлението на държавното управление.

Лазаров разяснява, че механизмът за установяване на минималната заплата не регистрира обществения разговор и разпоредбите, заложени в Директивата.

Работодателските организации сезираха еврокомисаря по работни места и обществени права, че е допустимо формулата за установяване на минималната работна заплата, призната от последния парламент, да нарушава европейското законодателство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР