Служебното правителство е склонно да преговаря с руската Газпром и

...
Служебното правителство е склонно да преговаря с руската Газпром и
Коментари Харесай

Зам.-министър на енергетиката: Защо да е лошо да имаме нов договор с Газпром?

Служебното държавно управление е склонно да договаря с съветската " Газпром " и не харесва концепцията за газови доставки посредством танкери. Това се разбра от думите на зам.-министъра на енергетиката Еленко Божков пред Нова телевизия. Според него в този момент България би трябвало да договаря за възобновяване на доставките, а количествата, които са били пропуснати, да се употребяват в предстоящ интервал.

Божков е част от спешния щаб, основан от служебния кабинет за решение на газовата рецесия. Структурата стартира работа преди ден като до момента бяха изказани серизони рецензии против държавното управление на Кирил Петков, което отхвърли да заплаща газовите доставки в рубли. Появиха се и подозрения, че служебният кабинет ще направи опит да възвърне разговора с съветската страна при вероятно осъществяване на техните условия.

Божков бе питан дали няма заплаха, в случай че стартират нови договаряния, " Газпром " да се отметнат в последния миг или пък да изискат нов дълготраен контракт в подмяна на възобновени доставки.

" Това за какво би трябвало да е неприятно? Обвързването с нов дълготраен контракт ", отговори Божков.

На различен въпрос по същата тематика той съобщи:

" Затръшната врата се открехва мъчно и изисква време. Тази врата е затръшната от нас ". Той добави, че България би трябвало да прегледа всяка алтернатива за доставки " без значение каква стихия ще ни брули ".

Дойде загорял във ваканционния смисъл

Зам.-министърът на стопанската система не спести рецензии по адрес на шефа на „ Булгаргаз “ Иван Топчийски. По думите му той се явил на първото съвещание на спешния шщаб „ добре загорял във ваканционния смисъл “ и донесъл класьор с над 1000 страници документи. Според Божков шефът на държавната компания не знаел какъв брой тъкмо ще коства слотът за първия танкер полутечен газ. Обяснил, че частната компания ще желае несъмнено количество гориво в подмяна на опцията да се разтоварва и може би и пари, само че не било несъмнено.

" Това са огромни суми. Как рискуваме освен това състояние? ", попита Божков.

Имаме дефицит и с танкерите, и с азерския газ

България ще има дефицит на газ за третото тримесечие без значение дали ще бъде употребена опцията за доставки на полутечен газ с танкери и количествата азерски газ, съобщи още Божков. Затова би трябвало да се търсят и други източници.

Според него декларираното от държавното управление желание за нов търг за доставки на полутечен газ цели да коменсира точно този дефицит. Това не отменяло втечненият газ от танкери, само че при тях нямало изясненост какъв брой ще костват така наречен слотове за разтоварване и транспорт.
Газ ще има, само че ще е по-скъп

Газ ще има, само че ще е по-скъп

Недостиг на природен газ няма да има, само че цената му ще бъде по-висока. Това съобщи пред бТВ шефът на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. По думите през август цената за мегаватчас ще е малко под 300 лева Очаква се понижение след септември.

Според Иванов цената ще намалее, защото доставките от Азербайджан са обезпечени. Става дума за към 1 милиарда куб. метра газ. В момента се водят договаряния за още 0.5 милиарда куб. метра.

" Останалите количества ще дойдат посредством полутечен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателни съдове, с такива количества газ ", сподели Иванов.

По думите казусът е не с количествата, а с инфраструктурата за доставките им. Според него най-изгодният вид е това да се направи през гръцкия газов терминал Ревитуса.

Извънредно

В президентството са обмисляли дали да не се разгласи изключителна обстановка поради газовите доставки. Това съобщи пък някогашният зам.-министър на стопанската система Димитър Маргаритов. Той твърди, че е имало съвещания с правни специалисти по този въпрос. Целта била да се всее суматоха.

" Беше споделено от участници в тези срещи, че сходни формати са се състояли в президентската институция. Правят някакви други неща и аз ви споделям, че не мога да разясня дали всички хора, които са назначени в последния ден и половина, са експерти ", сподели пред бТВ Маргаритов.

В четвъртък служебният министър председател Гълъб Донев съобщи, че на полутечен газ. Ден по-рано бе основан и.

В същото време предходното държавно управление твърди, че количествата са обезпечени – става дума за офертата за доставки на седем танкера с полутечен газ. Тя от американската компания " Шанийр ", с която има подписан рамков контракт. Не е ясно дали служебното държавно управление ще утвърди тази алтернатива.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР