Служебно да се прекратява регистрацията на превозно средство, когато по

...
Служебно да се прекратява регистрацията на превозно средство, когато по
Коментари Харесай

Отнемат регистрация на автомобила при неизправност

Служебно да се приключва регистрацията на транспортно средство, когато по време на периодически механически обзор се открият рискови неизправности.
Това реши Народното събрание с промени на първо четене в Закона за придвижването по пътищата, заяви Българска телеграфна агенция.

Регистрацията на транспортното средство ще се възвръща също служебно, след сполучливо прекосяване на механически обзор, е планувал вносителят - Станислав Иванов от ГЕРБ.

Разширява се обсегът на транспортните средства, които подлежат на периодически механически прегледи, до най-рисковата група - двуколесните и триколесните транспортни средства и високоскоростните трактори.

Техническите прегледи ще обгръщат и мотопедите и транспортните средства с атракционна цел.

От началото на идната година ще има обединен електронен стикер за механически обзор. В момента те са два - един от КАТ при първичния обзор, и втори от ДАИ - за годишния механически обзор.

Техническите прегледи към този момент ще са според от категорията, а не от типа на транспортното средство. Предвижда се също удостоверенията за техническа редовност да се признават взаимно при положение на пререгистрация на към този момент записано в друга страна-член на Европейския съюз транспортно средство.

Други текстове задължават да се записват показанията на километропоказателя на транспортното средство за пробег при всеки механически обзор.

При прекачване собствеността на МПС с писмен контракт в него ще се записва показанието на километража му към деня на продажбата. В тази връзка са планувани и наказания, които ще се постановат на разположение, което манипулира и/или промени показанията на километража.

Въвежда се условие за спомагателни механически прегледи, когато транспортното средство е краткотрайно спряно от придвижване заради нередовност, зародила след произшествие и засегнала някой от главните детайли, свързани с сигурността на транспортното средство.

Промени, вкарват по-строг надзор върху работата на контролно-техническите пунктове. Съгласно тях, контролните органи ще могат да правят повторни инспекции на техническата редовност на транспортните средства. Със законопроекта се регламентира и обменът на информация сред Министерство на вътрешните работи и Изпълнителна организация "Автомобилна администрация " за записаните пътни транспортни средства и за периодическите прегледи за инспекция на техническата им редовност.

От май следващата година би трябвало да бъде въведен правилник за условията за годишните механически прегледи, отговори на въпрос на опозицията за какво се бърза със законопроекта Станислав Иванов.

Георги Свиленски от "БСП за България " цитира мнение на Министерство на вътрешните работи, съгласно което приемането на измененията ще нанесе вреди на министерството от общо 2,635 млн. лв. без Данък добавена стойност. Причината е, че поради въвеждането на унифицирания стикер, Министерство на вътрешните работи би трябвало да смени всички направени, поръчани и платени до момента стикери. Свиленски попита и къде в европейската инструкция написа, че мотопедите също би трябвало да вървят на обзор.

Според ръководителя на транспортната комисия Халил Летифов от Движение за права и свободи методът, по който се внасят толкоз значими промени - от народни представители и в последния миг, приказва за безхаберност.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР