Служебният земеделски министър: Сигналът на ПП за проблеми с контрола

...
Служебният земеделски министър: Сигналът на ПП за проблеми с контрола
Коментари Харесай

Шефът на агенцията по храните бил уволнен заради мудност

Служебният аграрни министър: Сигналът на Политическа партия за проблеми с контрола на " Капитан Андреево " е нездравословен пиар

Премиерът Гълъб Донев освободи шефа на Българската организация по сигурност на храните Христо Вълчанов, оповестиха в понеделник сутринта от Министерски съвет, без да показват претекстове. От прессъобщението се разбра единствено, че отстраняването на Вълчанов е било препоръчано от министъра на земеделието Явор Гечев. Временно отпред на БАБХ застава досегашният зам.-директор Иван Шиков.

Новината за уволнението на върха на държавната организация пристигна единствено часове откакто от " Продължаваме промяната " внесоха сигнал в ДАНС за неприятно ръководство на БАБХ. Сигналът е обвързван със правосъдните борби, стартирани от Политическа партия, за връщане на държавния надзор върху Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Служебният аграрни министърЯвор Гечев съобщи в предаването " Лице в лице " по, че шефът на БАБХ Вълчанов не е уволнен поради сигнала до ДАНС, а тъй като не оправдал упованията за високо движение на работа. Гечев отхвърли да разясни от какви забавяния е неудовлетворен, само че увери, че сега БАБХ напълно управлява основния пункт на границата с Турция. Стана ясно обаче, че в БАБХ има и уволнени адвокати - евентуално поради делата, които организацията заведе против частната " Евролаб " в разногласието за контрола върху вноса на плодове и зеленчуци на " Кап. Андреево ". Договорът с " Евролаб " е преустановен, само че правосъдните каузи ще се точат с години, предвижда служебният министър. Гечев сподели, че не знаел кои адвокати са уволнени, само че отхвърли да става дума за премахване на правния екип, повел правосъдната борба против " Евролаб " при държавното управление на Кирил Петков.

Лидерът на " Политическа партия " Кирил Петков издаде един подробност от импортирания в ДАНС сигнал: " Както знаем, златната лаборатория на задкулисието, която години наред прекарваше отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз, апелира да бъде изкарана оттова. По някаква случайност чиновник на БАБХ взема решение, че няма да заплати таксата и по този метод опропастява гледането на делото на трета инстанция ", изясни Петков.

Служебният агроминистър обаче изрази отвращение от повдигането на звук за проблемите на граничния пункт тъкмо когато се взема решение въпросът за допускането на България в Шенгенското пространство. Той упрекна Политическа партия, че стартира предизборната си акция с " вулгарен " пиар и вреди на националния интерес.

Какво се случи дотук

С няколко заповеди на някогашния шефа на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) Христо Даскалов компанията " Евролаб " бе отстранена от контролната активност на граничния пункт и трябваше да освободи пространствата на организацията, които ползваше чартърен. Причината - подозрения за мним надзор, сигнали за корупция и данни за ощетяване на държавния и публичния интерес. Лабораторията обаче е обжалвала в съда всички разпоредби и част от към този момент са спрени или анулирани.

Впоследствие служебното държавно управление уволни Даскалов, а в това време служебният аграрни министърЯвор Гечев разгласи, че се готви решение на Министерски съвет за оповестяването на части от граничния пункт като обект на националната сигурност. Отстраненият някогашен началник на БАБХ и наследникът му Христо Вълчанов си насочиха взаимни обвинявания. " Той е индивидът, който стартира процедурата за отдаване още веднъж за 10-годишен период на контрола на границата на тази компания " Евролаб " ", съобщи Даскалов. Въпросната компания близо 10 години се занимаваше с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарния надзор, както и със обвързваното с това обслужване на камионите, като в следствие в работата ѝ бяха открити разнообразни нарушавания.

" Отстраняването на Христо Даскалов от Агенцията по храните е обвързвано с редица неща, които се случиха за един ден и не е обвързвано с работата във връзка с Граничен контролно-пропусквателен пункт " К. Андреево ", съобщи пък служебният аграрни министърЯвор Гечев. На собствен ред Христо Вълчанов съобщи, че " Евролаб " изрично няма да се върне на територията на " Капитан Андреево ". " Това е решено на най-високо равнище. Полагаме всички старания, с цел да проработи държавна лаборатория. Но би трябвало време. И аз желая от през днешния ден за на следващия ден да я направя. Със заповед на министър е основана работна група, която работи да се разгласи " Кап. Андреево " като обект от националната сигурност. Създадена е група, с моя заповед, която работи да се разгласи като сериозна инфраструктура. Група адвокати работи върху проблема да създадем поръчка по неотложност за лабораторно съоръжение ", изясни Вълчанов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР