Служебният здравен министър Стойчо се проваля за пореден път. Оказва

...
Служебният здравен министър Стойчо се проваля за пореден път. Оказва
Коментари Харесай

Провал на безплатните тестове на Кацаров! Лабораториите масово ги връщат

Служебният здравен министър Стойчо се проваля за следващ път. Оказва се, че липсват тъй наречените безвъзмездни антигенни проби, с които страната даде обещание да достави лабораториите, с цел да могат тези, които не са имунизирани и не са преболедували да се тестват и да получат зелен документ.

В столицата една от най-големите лаборатории отбелязва редица усложнения при работата с тях и връща на РЗИ получените количества.

„ Трудни са за работа, изключително в полеви условия и с доста хора. Самия дизайн на теста е изработен по-скоро за прилагане в дома или в по-спокойни условия “, изяснява пред Би Ти Ви Недялко Калъчев.
свързани новини4836на 25.10.20213579на 15.10.2021
Към столичната РЗИ са върнати към 3600 теста от разнообразни лаборатории. На питане към здравното министерство ясно ли е какво количество проби са върнати за цялата страната и има ли области, в които към момента на са доставени, получихме отговор, да се обърнем към локалните РЗИ.

„ Безплатни антигенни проби са раздадени на всички районни здравни инспекции в страната. Именно РЗИ-тата наблюдават нуждата от такива в съответните области и ги разпределят към лечебни заведения и лаборатории съгласно нуждата. Всеки, който се нуждае от тестуване, може да се възползва от безвъзмезден антигенен тест “, споделят от Министерство на здравеопазването.

Въпреки, че работят с държавните проби, най-голямата столична лаборатория също изпитва усложнение при потреблението им.

„ Специално тези проби, това което мен персонално доста ме затруднява е тяхното отчитане. Това затруднява всички, тъй като те се регистрират със специфична декларация, която пациентът попълня, лишава време, а когато има чакащи лишава още време “, показва доктор Пенчева.

Това затруднява работата на и без друго натоварените лаборатории. Някои даже отхвърлят да подписват декларациите. „ Отказват, тъй като има персонални данни в нея и най-смешното е, че отхвърлят тъй като считат, че ще ги имунизираме принудително след това въз основата на тези заявления “, разяснява доктор Пенчева.

Разликата при взимане на проба с двата теста е осезаема. Друго, което забавя инспекцията на тестванията, е метода на слагане на веществото реактив, което би трябвало да даде тестът.

Някои от лабораториите са се контракти да работят с техните проби на оповестените цени от министерството по 10 лв. с заричане, че след това ще бъдат обезщетени. В някои от дребните лаборатории в страната обаче отхвърлят да работят на този принцип.

От лабораториите чакат и нови доставки и се надяват тестванията да са от общоприет вид.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР