Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев посети отново района на наводненията

...
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев посети отново района на наводненията
Коментари Харесай

Демерджиев от проверките за нерегламентирана сеч: Целта е подобни бедствия да не се повтарят


Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев посети още веднъж региона на наводненията в Карловско. Той се включи в инспекциите по сигнали на локалните поданици за нерегламентирана сеч дружно с представители на институциите.

„ Целта беше да проверим дали изсечената територия дава отговор на позволената и дали са извършени дейностите, които са свързани с едно такова сечище по разчистване и транспортиране на дървесината. Констатираме, че има огромно количество дървени трупи, които не са превозени, а евентуално би трябвало. Предстои да бъдат прегледани съответните документи и проектите за сечищата “, съобщи Демерджиев.

По мотив откритото огромно количество изсечени дървета в аграрни територии той посочи, че ще се извърши инспекция дали там е спазен нормативният ред, с цел да бъде позволена тази сеч и дали тя е осъществена съгласно издадено позволение или съставлява противозаконна сеч в аграрни територии.

По първични данни има съществени подозрения за нарушавания в сечището. Ще бъдат тествани и другите сечища - до изворите на реката, която отива до село Богдан.

Според Демеджиев неспазването на регламента за транспортиране на дървесината може да окаже въздействие за наводняване.

„ Дали е асъдействало ще установим, само че може да способства за водната буря, тъй като част от тези дървени маси, които се намират по сечищата, могат да бъдат увлечени от водата и надлежно да забентят реки, мостове и дерета надолу “.

По думите на министъра видяната дървесина е остаряла и евентуално се намира там от 2020 година.

Резултатите от днешните инспекции ще бъдат съпоставени с наличните документи, като стремежът е в границите на седмица до 10 дни да има резултати.

„ Задачата на органите по следствието е да изследват всички условия и има ли такова, което уверено е асъдействало и е обвързвано с човешка интервенция “, посочи министър Демерджиев.

С оглед запазване на потърпевшите домове от похищения полицията участва в обитаемоте места още през цялото време. Отиват и обилни сили на жандармерията, които ще останат до привършване на работата по разчистването.

„ По 12 екипа ще поемат денонощни наряди в засегнатите села - три екипа ще дежурят денем и девет екипа - през нощта “, сподели още служебният вътрешен министър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР