Служебният премиерът Гълъб Донев и служеният министър на финансите Росица

...
Служебният премиерът Гълъб Донев и служеният министър на финансите Росица
Коментари Харесай

Служебното правителство внася в парламента проектобюджет с дефицит не от 3, а от 6.4%

Служебният министър председателят Гълъб Донев и служеният министър на финансите Росица Велкова показват на взаимно изказване в Министерския съвет параметрите на проектобюджета за 2023 година .

Малко по-рано президентът Румен Радев заяви, че това ще се случи.

„ Така ще има изясненост и за политическите партии въз основата на това, което ще внесе служебното държавно управление, да се работи бързо, да се оформят мненията, да се оформят вероятно коригиращи стратегии, само че ние в действителност да имаме признат бюджет “ , акцентира президентът.

От своя страна по-рано този месец, както и на заплатите на учителите, и във всички администрации , където не са били вдигнати през 2022 година.

Донев акцентира, че проектобюджетът е трябвало да бъде с недостиг от 3% . За да се реализира това, без да се орязват обществените разноски, са били готови промени в данъчните закони, като изключителния налог „ свръхпечалба “

„ За да реализира недостиг от 3% служебното държавно управление показа концепциите си за данъчни промени през март, не с цел да трансформираме тематиката на бюджета на страната в предизборна залъгалка, а с цел да може партиите да имат премислени реакции “ , акцентира министър председател. 

Той уточни, че бюджетът е право и отговорност на народните представители и по тази причина за тях е било значимо да знаят какво е мнението им. Донев подсети, че ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ са разискали тази седмица данъчните промени и е станало ясно, че те не ги поддържат

„ При ясно декларираната липса на парламентарна поддръжка, внасянето в Народното събрание на бюджет с недостиг от 3% би било с предупреден край. Когато става дума за парите на страната, не можем да си позволим дейности напук. В упоритостта си за недостиг от 3% бяхме водени от това, че жителите и бизнесът не би трябвало да носят тежестта на нов дълг. Затова служебното държавно управление реши в Народното събрание да бъде импортиран проектобюджет, създаден въз основата на настоящо законодателство, оформило се посредством законодателни промени “ , изясни още министър председателят. 

Той акцентира, че проектобюджетът за 2023 година е с недостиг от 6.4% от Брутния вътрешен артикул /БВП/ , което в номинално изражение съставлява съвсем 12 милиарда лв.

От своя страната служебният министър на финансите Росица Велкова разгласи, че не би трябвало да се оправят спекулации със събираемостта на приходите на страната. Тя акцентира, че няма да бъдат предлагани и промени в данъчната политика. При това състояние ще би трябвало да бъде изтеглен нов дълг от 13.2 милиарда лв. , като в края на 2023 година размерът на дълга ще 46.8 милиарда лв. или 25.3% от Брутният вътрешен продукт. 

„ При опазване на настоящото законодателство приходите бележат номинален растеж от 6.1 милиарда лв., а разноските от 11.8 милиарда лв., което води до в допълнение утежняване на недостига с 5.6 милиарда лв. “ , изясни още Велкова. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР