Премиерът на Ливан казва, че притокът на сирийски бежанци може да наруши „демографския баланс“

...
Служебният министър-председател на Ливан Наджиб Микати прецени притока на сирийски
Коментари Харесай

Служебният министър-председател на Ливан Наджиб Микати прецени притока на сирийски бежанци, идващи в страната, като каза, че това може да разстрои демографията на нацията.

В началото на заседанието на кабинета Микати каза в четвъртък, че бягащите сирийци „могат да създадат сериозни дисбаланси“.

Най-притеснителното е, че повечето от бежанците са млади мъже и жени, каза той.

„Това застрашава независимостта на нашия субект и може да създаде сериозни дисбаланси, които биха могли да засегнат демографския баланс на Ливан“, каза Микати.

Хиляди сирийски бежанци преминаха в Ливан през последните месеци през незаконни пропускателни пунктове, докато средиземноморската нация е изправена пред собствената си осакатяваща икономическа криза.

Исам Чарафедин, временен министър на разселените лица на Ливан, каза пред местна радиостанция, че 20 000 бежанци са преминали границата от началото на годината.

Според Организацията на обединените нации, Ливан е домакин на най-големия брой бежанци на глава от населението в света.


Само тази седмица ливанската армия попречи на 1200 сирийци да преминат в Ливан. Други 1100 сирийци бяха възпрепятствани да влязат миналата седмица.

„Сирийско-ливанската граница е пореста и броят на мобилизираните войници не е достатъчен“, каза неназован служител по сигурността пред агенция AFP. „Повечето сирийци идват в Ливан с надеждата да намерят работа, предвид безпрецедентното влошаване на условията на живот в тяхната страна.“

Микати каза, че следващата седмица ще се проведе друга сесия на кабинета с командващия на армията и ръководителите на агенции за сигурност, за да обсъдят проблемите с бежанците.

Сирийците продължават да бягат от конфликта, който обхваща страната от 2011 г. насам, който оттогава уби половин милион души и разсели половината от предвоенното население на страната от 23 милиона.

В първите години на конфликта Ливан прие стотици хиляди бежанци, но след избухването на икономическата криза през октомври 2019 г. това се промени.

Подновени протести се провеждат в Сирия, докато гневът нараства заради влошаващите се условия на живот, особено в южната провинция Свейда. Протестиращите също настояват за отстраняването на президента Башар ал-Асад.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР