Служебният министър подмина половината въпроси на журналистите. Обвини общината и

...
Служебният министър подмина половината въпроси на журналистите. Обвини общината и
Коментари Харесай

Проф. Велислав Минеков: Пия малко напоследък

Служебният министър подмина половината въпроси на публицистите. Обвини общината и притежателите за всички беди в Тютюневия град и разгласи, че НИНКН е умишлено погубен

-  Г-н министър, втори ден идвате в Пловдив. Като министър ли сте тук, или като жител?

Без отговор

- Това политическа акция ли е, или отговорно държавническо деяние в отбрана на интереса на пловдивчани?

-  На коя партия да е PR акцията? Ако сте от " Да, България "...

-  Паметници на културата ли са били двата склада, против чието срутване протестирате, все още на издаване на заповедите за срутване?

- За тези здания има решение на профилирания съвет на НИНКН, че са монументи на културата. Имаше опит това решение да се изпревари, само че това няма да се случи. На страницата на министерството сме отправили послание към Пловдивската община, кмета и основния проектант, към ОД на Министерство на вътрешните работи. Допълнително сме предизвестили още сутринта органите на реда да защитят това, което е останало от склада. Това е цялостна покруса! Собствениците ще имат доста работа във връзка с възобновяване на това, което са направили.

- Според вас противозаконни ли са дейностите на притежателите на складовете, в случай че те имат документи от НИНКН, че не са монументи на културата?

-  Ако бях прокурор, щях да ви го кажа незабавно.

-  Ако са имали изрядни документи при старта на събарянето, за какво е мобилизиран целият държавен уред, с цел да се възпира работата на частни притежатели и вложители?  

- На вчерашното съвещание на профилирания съвет на НИНКН единомислещо беше подкрепено предлагането за предоставяне на статут на монумент на културата на постройката на бул. " Христо Ботев " 51. Надявам се притежателите на постройката бързо да  я възстановят, най-малко фасадата. Те са известени, ще показват план.

- Според оценките на специалистите в Община Пловдив постройките са рискови и в случай че не бъдат съборени следено и съгласно разпоредбите за сигурност, могат да доведат до огромна покруса при самосрутване. Кой ще дава отговор, в случай че това се случи?

- А в случай че падне метеор? Не би трябвало постройките да бъдат в положение пред сриване. Ще дава отговор притежателят, който го е позволил. На второ място -  Общината.

- Какво цели НИНКН с решението да бъде даден статут на индивидуален монумент на културата за склада на бул. „ Христо Ботев ” в този момент, когато постройката към този момент я няма. Не е ли нонсенс разпореждането да се входира в Общината проект за подсилване на несъществуваща постройка. Какво се цели с тези административни хватки?  

Без отговор

- Според вас какво би трябвало да се случи в Тютюневия град? Как виждате бъдещето му и кой би трябвало да каже на притежателите какво могат и какво не могат да вършат със постройките?

- Целият отбор би трябвало да бъде предпазен като културна полезност на Пловдив. Под протекция ще бъдат сложени 12 обекта в Тютюневия град. Надявам се тази протекция да се следи освен от министерството, само че и от кметството. Предполагам, че кметът на Пловдив е подведен, което се случва с напъните на негови помощници, в това число и на основния проектант. Той по закон би трябвало да опазва това богатство. Да не му е отговорно НИНКН и министерството, тъй като той е тук.

- Доволен ли сте от работата на НИНКН и шефа му арх. Петър Петров? Знаете ли какъв брой преписки, касаещи застрашени монументи на културата, се бавят сега в Института?

- Ситуацията с НИНКН е следната: НИНКН беше изцяло умишлено погубен, с цел да виждаме ето такива случаи. По времето на проф. Кръстев в НИНКН бяха 2800 чиновници. По времето на госпожа Кандулкова, когато тя изиска увеличение на броя поради сериозното положение - 120 души, тя беше уволнена дисциплинарно. Накрая НИНКН остана с 45 чиновници. Моят завет беше да се усили щатът и заплатите, тъй като експертите в никакъв случай няма да стартират с 900 лв. заплата. Бъдете пловдивчани и в костния си мозък, както съм и аз! Пазете си културното завещание! Очаквах да има доста повече жители на митинга, а вижте какво злощастие сме.

- Знаете ли, че арх. Петров живее на фамилни начала с арх. Петкана Бакалова, която е основен мотор на тези митинги и има бизнес ползи, свързани с тази зона? Не ви ли се коства, че шефът на НИНКН е в спор на ползи?

Без отговор

- Знаете ли, че в постройките се събират клошари и наркомани? Има сведения, че тук обикалят и педофили, а наоколо има две учебни заведения. Ако стане някоя огромна пакост, кой ще носи отговорност?

Без отговор

- Война ли обявявате на притежателите? Някои се заканиха да ви съдят за корист с власт. 

Без отговор

- Вярно ли е, че нощес сте нахлули в частния парцел на бул. " Христо Ботев ”, разправяли сте се с защитата и сте късали предпазните ленти? Свидетели на случката настояват, че сте били в несъответстващо положение. Пихте ли, преди да дойдете пред склада?

- Права сте. Не бях в съответно положение. Бесен бях. И в този момент съм гневен. Как да съм в съответно положение? Посред нощ съм идвал тук. Но аз не мога да пия. Мога да пия бира понякога и нищо повече. Пия малко в последно време. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР