Служебният министър на земеделието посочи, че още през септември миналата

...
Служебният министър на земеделието посочи, че още през септември миналата
Коментари Харесай

50 процента от слънчогледа от Украйна, доставен в Европа, е у нас

Служебният министър на земеделието уточни, че още през септември предходната година е алармира Европейска комисия за проблеми, основани поради вноса от Украйна. " На 2 септември предходна година съм уведомил  Европейска комисия за разстройване на пазара на слънчоглед ", заяви той пред депутатите.

" На Разпети петък имахме виртуална сеща с министрите от останалите пет страни, които също стачкуваха против вноса. На идващия ден Полша независимо забрани вноса. България след Великденските празници направи същото, тъй като имаше риск всичко, което беше тръгнало от Украйна да пристигна у нас ", уточни Гечев. По думите му България има проблем с няколко култури.

" 50% от слънчогледа влезнал в Европа е в България ", осведоми той. Количествата на импортираната пшеницата не са толкоз огромни.

" Имаме засилен импорт на изсъхнало мляко. При него има удвояване на количествата, както и на пчелния мед ", заяви министърът.

" Изкупната цена на млякото се срина с 30% за последните месеци, наложихме надзор да се задържат продуктите, до момента в който не излязат резултатите от пробите, това важи и за агнешкото от РМС ", добави той.

Гечев напомни, че през вчерашния ден Европейска комисия вкара възбрана за импорт на  пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна до 5 юни.

Има пренасищане на пазара в Черноморския район, което води до аномалии, които българската страна не може да управлява, счита министърът.

Той разяснява още, че изникванията в Украйна не са същите като тези в Европейски Съюз, а България прави контрола на входа на Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР