Служебният министър на правосъдието Крум Зарков отговори на Той посочва,

...
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков отговори на Той посочва,
Коментари Харесай

Крум Зарков обясни на Гешев, че нещо не е разбрал за вещите лица

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков отговори на

Той показва, че Наредбата № 2 от 2015 година за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица е подзаконов нормативен акт, с който се детайлизират законовите разпореждания, засягащи движимостите лица.

Статусът, редът и основанията за назначение на движимостите лица са уредени в устройствения закон и в съответните процесуалните закони: член 49 - 51 от Административнопроцесуалния кодекс; член 156 и член 195 - 203 от Гражданския процесуален кодекс; член 60 - 68 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс; член 144 - 154 от Наказателно-процесуалния кодекс. Съгласно член 396, алинея 1, изр. първо Закон за съдебната власт експерт се назначава от органа, който разпорежда експертизата, от съответния лист на експерти, одобрени за движимости лица. Органът, който е упълномощил експертизата е способен да я одобри и разпореди погашение на съответното заплащане на вещото лице, показва Зарков и прецизира, че от тази позиция изплащането на хонорари на движимостите лица следва от законовите разпореждания. Отменените разпореждания по отношение на възнагражденията на движимостите лица от Наредба № 2 от 2015 година конкретизират тези пълномощия и не дават първична правна уредба за възнагражденията на движимостите лица.
 Гешев изиска мнение от правосъдния министър за възнагражденията на движимостите лица
Гешев изиска мнение от правосъдния министър за възнагражденията на движимостите лица

Решение на Върховен административен съд отчасти анулира наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица

Отбелязва се, че в този смисъл анулацията на обособени текстове от Наредбата не лишава движимостите лица от законовите учредения за приемане на хонорари. Изплащането на възнагражденията се реализира според съответните счетоводни правила, въз основа на акт на способния орган. За задачата движимостите лица могат да продължат да употребяват формата на справката декларация за установяване на размера на възнаграждението, защото тя служи за отчитане на времето и разноските, които са нужни на вещото лице за осъществяване на експертно умозаключение.

По отношение на различен въпрос на Иван Гешев, правосъдният министър разяснява, че приемането на експертизата се реализира от органа по съответния процесуален ред. За всички направени експертизи преди 2 декември 2022 година, които са признати от органа, който ги е упълномощил, се дължи погашение на заплащане при изискванията, по които са предоставени, а във връзка с експертизите, възлагани след 2 декември 2022 година, се ползват относимите законови правила.

Зарков показва, че в осъществяване на законовата делегация на член 403, алинея 1 Закон за съдебната власт министърът на правораздаването, в съгласие с пленума на Висшия правосъден съвет, би трябвало да издаде разпоредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица.

В осъществяване на задължението на член 195, алинея 2 Административнопроцесуален кодекс за споразумяване на правните последствия от способния орган в период не по-дълъг от три месеца от влизането в действие на правосъдното решение, са подхванати нужните дейности за издаването на нормативния акт.

Министърът твърди, че до 23 декември планът на Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица ще бъде оповестен за публични съвещания съгласно условията на член 26 от Закона за нормативните актове и издаденият акт ще бъде изпратен за обявяване в " Държавен вестник " в период до 17 февруари 2023 година, което ще разреши влизането му в действие да се реализира до приключването на тримесечния период.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР