Служебният кабинет при изменения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това се

...
Служебният кабинет при изменения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това се
Коментари Харесай

Делата срещу непълнолетни извършители вече ще се разглеждат при закрити врати

Служебният кабинет при промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това се случи на днешното съвещание на Министерски съвет, оповестяват от държавната пресслужба.

Предвижда се делата за закононарушения, осъществени от малолетни, да се преглеждат с преимущество и при закрити порти от съдии, притежаващи специфична подготовка в региона на правата на детето или които имат ефикасен достъп до профилирано образование. Специална подготовка или достъп до дейно профилирано образование ще се изисква и от прокурорите и проверяващите органи в границите на досъдебното произвеждане по такива каузи.

Друга призната смяна в Наказателно-процесуален кодекс е наложително правене на характерност на малолетния обвинен, с цел да се открият неговите характерни потребности във връзка с организацията на отбраната, продължение на образованието, образованието и ефикасното реинтегриране в обществото. Тя ще се изготвя от контрольор при детска педагогическа стая с присъединяване на малолетния, а когато е уместно и с присъединяване на родител, настойник или друго лице, което по закон поставя грижи за обвинения, както и други лица, които разполагат с информация за личността му, в това число и посочени от него.

Освен това на малолетните обвинени се дават редица спомагателни права. В това число влизат родител, настойник или лице, което по закон поставя грижи за него да получава цялостна информация, същите лица да могат да го съпровождат в правосъдните съвещания и при осъществяване на дейностите по следствието, медицински обзор при задържане, определяне на личностните особености, отбрана на правото на персонален и фамилен живот посредством ограничение на разпространението на информация.

Регламентира се задължението да се вършат звукозапис и видеозапис при разпит на малолетен, арестуван или упрекнат за закононарушение , за което се планува не по-малко от 10 година отнемане от независимост или друго по-тежко наказване.
 Правителството утвърди промени в Наказателния кодекс
Правителството утвърди промени в Наказателния кодекс

Предвиждат се по-тежки санкции за закононарушения, осъществени по расистки или ксенофобски подбуди

Редуцират се периодите при задържане на малолетен. Мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното произвеждане не може да продължи повече от 5 м. , в случай че лицето е привлечено като обвинен за тежко съзнателно закононарушение, и повече от 1 година за закононарушение, за което се планува не по-малко от 15 година отнемане от независимост или друго по-тежко наказване. Във всички останали случаи задържането под стража в досъдебното произвеждане не може да продължи повече от 2 м.

Разширява се описът с процесуални права на потърпевшите, като се прибавя правото им да бъдат придружавани в наказателния развой от лице по техен избор. Това право може да бъде лимитирано, когато наличието на определеното лице опонира на ползите на потърпевшия или може да затрудни наказателното произвеждане.

Ограничава се опцията за провеждането на още един или спомагателен разпит като очевидец, което цели да понижи ненужния стрес за потърпевшия. Изключение се планува само при съществуване на нови обстоятелства, които не са били изяснени при първичния разпит на потърпевшия.

Създава се нова уредба за " очевидец със характерни потребности от отбрана " . Тя планува разпитът на подобен очевидец да се организира при взимане на ограничения за отбягване на контакт с обвинения, в това число посредством видеоконференция или телефонна конференция. Разпитът ще може да се прави и в уместно помещение; в наличието на възпитател или психолог и от един и същи проверяващ орган, в случай че е нужен още един разпит. В случаите на домашно принуждение или на закононарушение срещу половата цялост по искане на потърпевшия разпитът може да се извърши от лице от същия пол.

Правителството също по този начин предложи и промени в Закона за подкрепяне и финансова отплата на потърпевши от закононарушения. Изцяло нова глава урежда процедурата за осъществяване на самостоятелната оценка на потърпевшите незабавно след подаването на сигнала за осъщественото закононарушение. При оценката се вземат поради типът и характерът на закононарушението и събитията, свързани с него; типът и степента на претърпените вреди; възрастта, интелектуалното развиване, прочувствената и обществената зрялост и образованието на потърпевшия.

Проектозаконът дава опция на членовете на фамилията на потърпевшия (съпругът, лицето, с което той се намира във фактическо общуване, възходящите, низходящите, братята, сестрите и издържаните от него лица), претърпели имуществени и неимуществени вреди от закононарушения от общ темперамент, също да получат подкрепяне.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР