Служебният кабинет подготвя енергийни компенсации за домакинствата и бизнеса. За

...
Служебният кабинет подготвя енергийни компенсации за домакинствата и бизнеса. За
Коментари Харесай

Кабинетът готви енергийни компенсации за домакинствата и бизнеса

Служебният кабинет приготвя енергийни обезщетения за семействата и бизнеса. За задачата е създаден механизъм за тяхното финансиране в план на закон за използване на европейския правилник за справяне с високите цени на силата. Това съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на превоза и известията Христо Алексиев на съвещание на Кризисния щаб по енергетика.

Въпросният механизъм ще бъде краткотраен, както е по европейски Регламент 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година, като публичното му разискване е стартирало през днешния ден. Предвижда се действието му да продължи до юли 2023 година Финансирането на мярката ще е посредством солидарни вноски от всички производители на електрическа енергия. Ще бъдат облагани свръх облагите на производителите и със средствата, които постъпват, ще се изплащат обезщетения на тези, които се нуждаят от тях.

Проектът е съгласуван с нашата национална енергийна система и спецификите на българския пазар. С това продължаваме положителното и близко съдействие сред страна, синдикати и бизнес, вследствие на което постигнахме доста понижение на цената на природния газ, разяснява вицепремиерът Алексиев, представен от държавната пресслужба.

Според Алексиев измененията ще допринесат за повече предвидимост на цената на тока, газа и електрическата енергия на семействата. Запазва действието на контролирания пазар на електрическа енергия за битовите консуматори. 

Така семействата ще имат спокойствието, че ще могат да си разрешат осветяване и отопление и няма да им се постанова да сменят типа отопление в средата на отоплителния сезон ", уточни вицепремиерът.  

Потребителите на ток, газ и парно, които имат публични функционалности – учебни заведения, детски градини и ясли, обществени домове и други, ще намерят поддръжка, с цел да продължа умерено да извършват функционалностите си, увери Христо Алексиев.

Представителите на браншовите организации показаха, че приемането на подобен закон е неизбежно и належащо, само че в границите на полемиките би трябвало да се намерения за детайлите на предлагания механизъм, тъй че той да се ползва елементарно и транспарантно.

 
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР