Служебният кабинет на президента Румен Радев е готов с проектобюджет

...
Служебният кабинет на президента Румен Радев е готов с проектобюджет
Коментари Харесай

Служебният кабинет подготви Бюджет 2023 с 16 млрд. лв. нов дълг

Служебният кабинет на президента Румен Радев е подготвен с проектобюджет за идната година и ще го внесе в Народното събрание при крах да бъде формирано държавно управление. Параметрите му разгласи финансовият министър Росица Велкова. По нейни думи планът, направен от личния ѝ екип, просто продължава настоящите все още политики, без да прокарва нови. Това обаче води до растеж на разноските от цели 11 милиарда лева – главно за пенсии, заплати, финансови разноски и други. В същото време плануваните доходи са с 5.9 милиарда лева повече.

Бюджетната рамка е заложена при догадка за стопански напредък от 1.6% и средногодишна инфлация от 6.4%. Именно към тези данни варира и направената есенна икономическа прогноза от икономическото ведомство. Безработицата ще се задържи на едно от най-ниските си равнища, а точно към 4.5%.

Дефицитът ще се повиши – в този момент той е 4.1%, а за следващата година е плануван в размер на 6.6% или 11.5 милиарда лева

Не се планува растеж на минималната работна заплата и тя ще остане 710 лева Предвижда се актуализиране на пенсиите от 1 юли по така наречен „ швейцарско предписание “. Някои политики, да вземем за пример понижена ставка по Данък добавена стойност, със период до края на 2022 година не откриха място в Бюджет 2023 г. 

В случай че бъде образуван постоянен кабинет, Велкова уточни, че квалифицираните планове ще бъдат предоставени на новия финансов министър.

Служебният кабинет предприе дейности, защото по закон до 31 октомври би трябвало да има квалифициран проектобюджет за идната година.

Новият дълг за 2023 година, който би трябвало да бъде стихотворец съгласно бюджетната рамка, е 15.9 милиарда лева По този метод съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен артикул ще доближи 28.9%. За идващите две години също се чака годишно да бъдат поемани нови заеми за към 16 милиарда лева Така съотношението сред дълг и Брутният вътрешен продукт, което е значим стопански ориентир, се чака да доближи в края на 2025 година 38.1%.

С това стартират да порастват и лихвените разноски и по този начин през 2025 година те биха надхвърлили 2 милиарда лева
За тази година
Според плановете на финансовото министерство към края на деветмесечието бюджетът към момента е на остатък, само че разплащането по инфраструктурни действия, което нормално се случва в края на годината, ще увеличи фрапантно разноските през последните два месеца. Все отново Велкова чака преизпълнение на приходите с помощта на по-добри резултати при подоходното облагане и при осигурителните вноски, както и малко по-скромен недостиг от планувания в бюджета. Все отново той ще остане четвъртият най-голям в границите на еврозоната след Латвия, Франция и Малта.

Ще бъде направена и спестовност от инфраструктурните разноски в размер на към 1 милиарда лева, подбудена от забавянето в Плана за възобновяване.

По последни данни от финансовия министър първите пари по Плана за възобновяване за България би трябвало да бъдат изплатени през декември. Те са в размер на 2.6 милиарда лева, само че действително на касова основа ще бъдат изразходени не повече от 100 млн. лева
Алтернативен бюджет 2023
Министърът съобщи, че има квалифициран и различен бюджет, който е с доста по-скромен недостиг, само че и повече икономии. При него не се планува да се ползва „ швейцарско предписание “ от 1 юли, както и да няма никакви понижени ставки по Данък добавена стойност. Идеята е и да има доста понижение на финансовите разноски, само че съгласно Велкова той не наподобява като добра алтернатива.

Алтернативният бюджет, съгласуван с фискалните правила – при него има фрапантни понижения в разноските. За да се реализира баланс, не се ползва „ швейцарско предписание “ за пенсиите от 1 юли 2023 година Това значи, че този бюджет е без нарастване на пенсиите, без понижени ставки, с понижени финансови разноски. Но служебното държавно управление няма парламентарно болшинство, то не би следвало да организира никакви политики “, изясни министърът.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР