Служебният кабинет излезе със серия предложения за закърпване на дефицита

...
Служебният кабинет излезе със серия предложения за закърпване на дефицита
Коментари Харесай

Експерт: Връщането на старите ДДС ставки ще доведе до дисбаланси

Служебният кабинет излезе със серия оферти за закърпване на недостига в бюджета. Преди дни финансовият министър Росица Велкова сигнализира, че са нужни незабавни ограничения, измежду които налог свръхпечалба и връщане на понижените Данък добавена стойност ставки в нормалните им рамки от 20%. Ще докара ли това да повишаване на парното и горивата?

Връщането на Данък добавена стойност ставките за природния газ и парното и на акцизите за горивата ще докара до несъответствия, които ще бъдат усетени от всички консуматори. Не може да се каже съответно дали това ще докара до повишаване на горивата и парното.

Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime Ремина Алексиева – специалист от Центъра за проучване на демокрацията. По нейните думи препоръчаният налог върху свръхпечалбата за всички компании не е добра мярка.

„ Намираме се в доста деликатна обстановка. Ние сме една от най-бедните енергийно народи в Европа. Хората в действителност се затрудняват. Наскоро излезе новината, че ние за следващ път не сме поели и нямаме ясна тактика за енергийния преход, който си се случва, макар че ние не избираме да сме част от него. Това неизбежно ще докара до смяна на цените. Хората не са готови за това. Това ще се отрази в дисбаланс. Начинът да се оправим с това е не толкоз да се фокусираме върху Данък добавена стойност и налозите, а върху съответни таргетирани ограничения върху групи от популацията, които се нуждаят от тях “, сподели Алексиева.

По нейните думи при връщането на налозите в множеството случаи търговците се облагодетелстват най-вече от това.

„ Нужда е съгласуваност и процедури, които сега не са добре проведени. Правителството би трябвало да запретне ръкави и да дефинира кои са тези хора, които имат потребност от помощ и по какъв начин да ги дефинираме ясно и дейно и по какъв начин надлежно ще може да се следи за съблюдаване на процедурите (по отдаването на помощта – бел. ред.), които следва да се вкарат “, разяснява още Алексиева.

Тя акцентира, че е значимо е да се ускори контролът, с цел да няма злоупотреби.

Според Алексиева няма по какъв начин да се каже дали повишението на Данък добавена стойност ще докара до повишението на цената на горивата.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР