Служебният кабинет е решил да даде заден за електронните рецепти,

...
Служебният кабинет е решил да даде заден за електронните рецепти,
Коментари Харесай

Бивш министър напомни на МЗ да пита за е-рецептите и да не натиска спирачка

" Служебният кабинет е решил да даде заден за електронните предписания, като разреши използването на хартиени предписания във всички случаи. " Това написа в своя фейсбук профил някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

По думите му причините и претекстовете за изменението на наредбата, която целеше унищожаване на хартиената рецепта са зле изложени. Той показва, че от въвеждането на електронната рецепта биха били наранени лекари, които нямат контракт с НЗОК и нямат никакъв програмен продукт.

Според него изключение от електронните предписания би трябвало да има единствено за тези, които в действителност нямат техническа опция да издават такива.

Припомняме, че  от 1 ноември медикаментите на бели предписания да се изписват или електронно, или на книжен притежател. Целта на оферти план е да се даде опция на всички медицински експерти да предписват лекарствени артикули на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, по този начин и на книжен притежател.

Божанов показва, че дигитализацията не е самоцел. Тя дава отчетност, дава данни, на база на които да се прави здравна политика, включително такава против антибиотична устойчивост, и лимитира неприятни и даже корупционни практики, написа още той.

Той е безапелационен, че по закон Министерството на здравеопазването е длъжно да съгласува това изменение с министерството на електронното ръководство.
 Против цялостното отпадане на хартиената рецепта, се разгласи 74-тият събор на БЛС
Против цялостното отпадане на хартиената рецепта, се разгласи 74-тият събор на БЛС

Лекарят е доктор във всеки един миг, освен в работно време, пред своя компютър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР