Служебните паспорти не са послужили за напускане на държавата на

...
Служебните паспорти не са послужили за напускане на държавата на
Коментари Харесай

Чиновник с обяснения как Божков е напуснал България

Служебните паспорти не са послужили за овакантяване на страната на лицата Васил Божков и Георги Попов. Това съобщи пред медии зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев след разпит в Спецпрокуратурата.
Той посочи, че лицата са имали такива издадени служебни паспорти въз основа на участието им в Управителния съвет на една национална спортна организация, която осъществявала активност отвън територията на страната, обвързвана с промотиране на българския спорт.
Според него това е трето преиздаване на тези паспорти, защото лицата са имали такива паспорти през 2011 и 2016 година
Георгиев акцентира още, че откакто станали ясни новите условия към двете лица, са разпоредили инспекция, която е открила, че те имат паспортите и незабавно са били изяснени законовите учредения, на които тези паспорти да бъдат анулирани.
" Ние не загубихме нито минута за това да анулираме паспортите на тези две лица, посочи зам. външният министър. "
Той съобщи, че сега има разпоредена инспекция от инспектората на Министерството на външните работи, по наредба на министър Захариева за 10 години обратно, с цел да се обясни какви паспорти - служебни и дипломатически, са издавани.
Георгиев е на мнение, че анулирането им не е толкоз елементарно. То се случвало при отвод от подобен паспорт, при приключване на периода на неговата отминалост или при отпадане на събитията, посредством, на които той е бил публикуван.
" Очевидно е, че тези лица не могат да извършват ролята на членове на Управителния съвет на тази спортна организация, която е послужила за тяхното издаване и заради тази причина паспортите са анулирани ", изясни зам.-министърът.
По думите му това, че е повдигнато обвиняване не анулира автоматизирано подобен документ.
" Аз не бих желал върху министерството на външните работи да пада каквато и да е сянка на подозрение, че по някакъв метод сме работили незаконосъобразно или в интерес на някой, който не заслужава това ", акцентира той.
На въпрос дали е притеснително, че човек като Васил Божков има подобен паспорт, зам.-министърът означи, че в утрешния ден всеки може да стане обект на ударите на закона, да се окаже, че е нарушител или извършител и това можело да бъде който и да е.
В тази връзка той съобщи, че сега, в който се е случило издаването на паспортите тези хора не са били обект на законово гонене, на обвиняване или на каквото и да е.
Припомняме, че по-рано през днешния ден Георгиев беше извикан на разпит в Спецпрокуратурата по отношение на паспортите на Божков и Попов.
След това стана ясно, че външният министър Екатерина Захариева е наредила инспекция на издадените служебни паспорти.
Междувременно от спортното министерство отхвърлиха, че Красен Кралев е свикан по делото на Божков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР